När hon inte ville följa partilinjen, då hon menar att Bergqvist fått väljarstöd, uppmanades hon att rösta på Lars Ahlm eller lämna sin stol för kvällen.
– Jag kände att jag inte hade något val, säger M-ledamoten Sylvia Nilsson som talar om en hätsk stämning.
Nilsson lämnade tårögd plats åt en ersättare, efter ajournering mitt under pågående ärende.
Gruppledningen för Moderaterna kallade igår till en presskonferens för att ge sin syn på det inträffade.
Den moderata fullmäktigegruppen hade tidigare fastställt alla val och spelreglerna för hur man ska agera om man inte håller med partiet, säger gruppledare Sophia Jarl.
– En arbetsordning är vädjande, aldrig tvingande. Vi kan inte på något sätt tvinga varken partimedlemmar eller gruppmedlemmar, däremot kan vi vädja.
Moderaterna gick till fullmäktige som ett enat parti, och överraskades av att Bergqvist gick upp och yrkade sig själv som oppositionsråd nummer två, säger hon.
Under ajourneringen vädjade man till de som anmälde en avvikande åsikt att rösta enligt majoritetsbeslutet, säger Jarl.
– Flera ledamöter ombads att ge plats åt ersättare på frivillig grund. En gjorde så, säger hon.
Bergqvist fick bara sju röster i omröstningen om ersättare i kommunstyrelsen och förlorade möjligheten att väljas som oppositionsråd.
– Rutinerna kring det här är inte presidiet inblandade i, säger kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström (S) som menar att det skulle vara ogörligt om presidiet skulle godkänna varje gång ledamöter kommer eller ersätts.
Efter det röriga fullmäktigemötet har presidiet bestämt att anordna gruppledarträffar inför valen till styrelser och nämnder i december.
– Om man tittar i den arbetsordning som kommunfullmäktige har står det att ledamot eller ersättare bör inte inträda i tjänstgöring under pågående handläggning av ett ärende, så det är inget förbud, säger kommunsekreterare Jörgen Jonsson. Han hittar heller inte något i kommunallagen som säger att man inte får göra så.
Lars Munters som skrivit boken "Kommunal vardagsjuridik" är däremot tydlig med att så här får det inte gå till, att det strider mot kommunallagens anda.
– Det är väldigt allvarligt om någon har uppmanat henne att låta bli att sköta sitt uppdrag, säger han.
Lämnar sin plats under pågående ärende gör man bara på grund av sjukdom eller jäv, säger han. Han menar också att presidiet borde engagerats i frågan.