Arbetet med den nya tingsrätten intill Norra promenaden i Norrköping påbörjades sommaren 2022. Sakta men säkert har den böljande byggnaden växt fram där i närheten av den hårt trafikerade Packhusrondellen.
På måndagen skedde den allra första förhandlingen i den nya byggnaden och den höll rådman Fredrik Lenter i.
– Det var frågan om en häktningsförhandling. Vi hade åklagaren på plats och fick också möjlighet att testa den nya tekniken. Den fungerade alldeles utmärkt, berättar han.
Denna vecka (40) är det framförallt måndag och fredag som det rullar på som vanligt, i övrigt är det utbildningar och inkörning för personalen i allt det nya.
Innebär det att förhandlingar ställs på kö denna vecka?
– Nej, det kan man inte säga. Vi har planerat det här i så god tid så det blir inga köer, säger Fredrik Lenter.
Själva flytten ägde rum på fredagen och det har föregåtts av en hel del planering.
– Det är ju ett jättestort projekt som vi jobbat hårt med i ett år och det har förstås blivit ännu intensivare på slutet. Det är några särskilt utsedda bland personalen som haft huvudansvaret och de har gjort ett strålande jobb, framhåller Evelina Englund, lagman på Norrköpings tingsrätt (och därigenom chef) sedan den 1 januari 2024.
– Och det har flutit på – peppar, peppar – utan missöden så här långt.
Fredrik Lenter är mycket nöjd så långt.
– Vi är så glada för den här nya tingsrätten. Den nya tekniken och alla lösningar, allt är så funktionellt och stilistiskt fint också, säger han.
De senaste årens ökade våld och gängkriminalitet har inneburit en skillnad för säkerhetstänket i rätten.
Har den nya tingsrätten tagit höjd för detta?
– Ja, absolut. Vi har ju ett annat sätt att ta in häktade här från särskilda häktesrum genom en dörr. Åklagaren kommer in från en annan dörr. På detta sätt slipper vi ha häktade som kommer in bakifrån. Vi kan också anpassa så att anhöriga och målsägande inte behöver möta de tilltalade, förklarar Fredrik Lenter.
– I den stora och fina säkerhetssalen är det ett glas som skiljer åhörarna från själva förhandlingssalen.
Man har också möjlighet att via mikrofon höra om åhörarna pratar under förhandlingen.
– Det förekommer ju ordningsstörningar och då kan vi uppmärksamma det ganska snabbt som ordförande. Så det är viktigt att ha den lyssningen också, säger Fredrik Lenter.
Evelina Englund tillägger att man nu har två stora salar med plats för 30 personer plus åhörare.
– Vi har två säkerhetssalar med glas mellan åhörare och övriga. Vi har också flera hissar från häktesrummen här nere och fler rum för frihetsberövade, tre gånger så många som på gamla stället, säger Evelina Englund.
Även för personalens arbetsmiljö är detta naturligtvis en förbättring mot tidigare.
– Absolut, vi har tillräckligt med salar, kan sitta närmare varandra och träffas på ett annat sätt i vardagen. Det finns extra utrymme att växa också, vilket jag tror att vi kommer att behöva göra, berättar Evelina Englund som tillägger att det finns omkring 60 kontorsplatser och att man i dag är cirka 45 anställda.
– Det finns också ett stort miljötänk, det är ju sedumtak med solceller och 24-25 bergvärmehål för att värma upp byggnaden. Det finns också en del smarta lösningar som till exempel avläsning av koldioxidhalten i luften till exempel i salarna för att anpassa ventilation.