Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya slussportar vid Brådtom

Två splitternya slussportar lyftes på plats vid Brådtoms sluss i Göta kanal på fredagen. – Det känns nästan lite konstigt med helt nya portar till den här gamla kanalen, sa Anders Donlau, vd för Göta kanalbolag, som själv var på plats vid Brådtom.

Här svävar en av de nya slussportarna vid Brådthom iväg från lastbilen, till sin plats i slussporten.

Här svävar en av de nya slussportarna vid Brådthom iväg från lastbilen, till sin plats i slussporten.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2014-03-07 22:12

Varför använde ni inte den gamla järnstommen, som ni ofta brukar göra?

– Eftersom just de här två portarnas gjutjärnsstomme var nästan 200 år gamla och hade gjort sitt. Så därför blev det både en ny stomme och givetvis nytt furuträ i porten.

Hur länge håller en sådan här helt ny port?

– Själva träet brukar vi få byta ungefär vart 40:e år i alla våra slussar, men järnstommen kommer att hålla mycket längre än så. Den gamla järnstommen som vi nu skrotade höll alltså i cirka 200 år och eftersom vi har bättre gjutjärnsblandning i dag än på 1800-talet, kommer den här stommen säkert att hålla längre än så.

Det blir inte bara nya portar i Brådtom, utan också nya hyresgäster i slussvaktstugan?

– Ja, så är det och jag kan meddela att även de nya hyresgästerna, som ska bo här och driva vandrarhemmet, kommer att fortsätta med de populära allsångskvällarna även den här sommaren.

Läs mer i lördagstidningen.

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Kanalen sträcker sig mellan Mem vid Östersjön och Sjötorp vid Vänern och har 58 slussar. Mellan 1810 och 1832 skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av totalt 58.000 svenska soldater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om