– Jag tror att alla förstår vikten av att korta tiderna så mycket som möjligt, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).
Det råder redan i dag stor brist på häktes- och fängelseplatser. Och behovet väntas öka under de kommande tio åren. Det finns planer på en ny fängelseanstalt samt häkte i Norrköping och det projektet är ute på upphandling.
– Om allt rullar på hoppas vi kunna teckna en tilldelning i december, berättade Christoffer Sunesson, sektionschef för fastighetsprojekt på Kriminalvården för Folkbladet.
I den upphandlingen undersöks möjligheten att skala upp Norrköpingsprojektet till uppåt 1 500 platser från planerade 600. Kriminalvården hoppas på en etappvis öppning av det nya fängelset på Kvillingeslätten om cirka fem år med de nuvarande reglerna.
– Vi tänker oss ju en etappvis öppning mellan åren 2029 och 2031, sedan är det mycket som kan försena oss.
Kriminalvården har fått stora anslagshöjningar och startat en rad projekt runt om i landet, men nya anstalter kan ta fem till tio år att få klara. Därför föreslår en utredning förändringar i bygglovsreglerna.
Tidsbegränsade bygglov föreslås få beviljas i fler fall än i dag. Det ska till exempel inte ställas krav på att byggnaden ska vara tillfällig eller att en avveckling av byggnaden måste visas vara ekonomiskt rimlig.
När det gäller permanenta bygglov föreslås att fler avvikelser från detaljplan tillåts för byggnadens omfattning, utformning eller placering om det handlar om fängelser eller häkten.
Enligt Carlson handlar det inte om att sänka kraven på själva byggnaden.
– Jag ser inga risker kopplat till kvalitén.
Förslagen innebär ingen skyldighet för kommuner att bevilja lov eller medge förlängningar. Däremot föreslår utredaren en möjlighet för regeringen att runda kommunerna vid akut platsbrist.
– Det är en säkerhetsventil om situationen skulle bli så akut så att den måste hanteras på ett extraordinärt sätt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Utredaren bedömer att lagändringarna kan träda i kraft om drygt ett år, men Strömmer påpekar att förslagen först ska skickas ut på remiss innan regeringen sätter ned foten.