Nya akuttjänster och tillnyktring
Fem nya tjänster till akuten, ny beroendeklinik och gratis vaccin för äldre. Det är några av förändringarna som Närsjukvården i östra Östergötland lade fram i budgetförslaget till landstingsstyrelsen i måndags.
- Kostnadsfritt influensavaccin har funnits i andra län men inte i Östergötland. Det är en förändring i vårt uppdrag som möjliggör det, säger Steen Ekdahl, centrumchef för Närsjukvården i östra Östergötland
Förebyggande
Främst primärvården kommer också att till en större del fokusera arbetet på att förebygga ohälsa.
- Det här året har vi mest arbetat med vår nya organisation. Nästa år ska vi lägga mer fokus på den enskilda individen, förebyggande arbete och att det ska bli en mindre övergång till länssjukvården, förklarar Steen Ekdahl.
Det handlar om att den enskilda individen inte ska känna av den övergång som kan ske från närsjukvården, till exempel primärvården, till bland annat kirurgcentrum eller ortopedcentrum som bedrivs på länsnivå.
- Tidigare har den här övergången varit märkbar för patienten och det är vår målsättning att den helt ska bli osynlig, säger Steen Ekdahl.
Fem nya tjänster
Till de större förändringarna i uppdraget hör den som gäller akuten. Öppet nattetid även för ortoped- och kirurgpatienter resulterar i att de fem tjänster som plockades bort från akuten ska tillsättas igen.
- Vi tog bort fem och kommer nu att tillsätta fem nya, men om det blir samma som fick gå vid besparingarna vet jag inte. Det är inte mitt bord, uppger Steen Ekdahl
Den "nya" verksamheten på akuten öppnas upp den 10 januari och kommer enligt Steen Ekdahl att till större delen att vara som innan omstruktureringarna genomfördes.
- Vi har fått extra medel för att förstärka det akuta omhändertagandet i vår region, säger han.
Under januari kommer även beroendekliniken att öppnas i Norrköping igen, med både avgiftning och tillnyktringsenhet.
Kompetenscentrum
En långsiktig start på ett länsövergripande palliativt kompetenscentrum kommer också att påbörjas. En miljon kronor har lagts till i budgeten för att starta projektet som ska ha starka kopplingar till Hälsouniversitetet.
- Det finns idag redan en del verksamhet i det här området i Linköping men det behöver struktureras upp för att ge bättre förutsättningar för att utveckla det här området, säger Steen Ekdahl.
Det handlar om forskning runt vård i livets slutskede. I december ska en arbetsgrupp bildas och efter årsskiftet kommer en mindre verksamhet att starta på Vrinnevisjukhuset.
Budgetförslaget som Närsjukvården i östra Östergötland presenterade i måndags är ett förslag, men Steen Ekdahl tror inte att landstingsstyrelsen har några invändningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!