Niklas Nilsson är uppgiven. På mindre än en månad har en varg rivit 28 av hans får från gården Mörje Östergård vid Rönö på Vikbolandet.
- När jag kom ut i hagen imorse hittade jag tolv döda och skadade tackor. En del levde fortfarande. Men eftersom vargen bitit dem i strupen var vi tvungna att avliva dem. Vargen har tagit hälften av boskapen för mig den här sommaren, suckar han.
Sedan i början av maj har totalt 65 tamdjur i länet fått sätta livet till när vargar varit framme.
På Vikbolandet har sammanlagt tre gårdar drabbats.
Två vargar
Enligt Lasse Larsson, besiktningsman för rovdjursskador vid länsstyrelsen i Östergötland, är det minst två vargar som opererar i länet - en på Vikbolandet och en längre söder ut.
- Det enda sättet att skydda djuren mot vargen är att sätta upp elstängsel runt hagarna, säger han.
I slutet av juli ansökte Lantbrukarnas riksförbund om skyddsjakt. I väntan på beslut från Naturvårdsverket har lantbrukarna endast tillåtelse att skjuta varg om den hotar deras boskap.
- Jag vaktade hagen till klockan tio igår kväll. Det finns ingen möjlighet att skydda djuren dygnet runt, säger Niklas Nilsson.
"Skapar revir"
Lars-Magnus Cederblad, ordförande i Centerpartiet på Vikbolandet, kräver nu att kommunen börjar aktivera sig i vargfrågan.
- Den här vargen har ett felaktigt beteende. Den har fått smak för tamdjur och är inte skygg för människor. Om vargen är en hona finns det risk för att hon slår sig ner och skapar ett revir där hon uppfostrar fler vargar med avvikande beteende. Kommunen måste ställa sig bakom lantbrukarna i deras ansökan om skyddsjakt och ta vikbolänningarnas oro på allvar, säger han.
Enligt Lars-Magnus Cederblad är elstängsel ingen bra lösning på problemet.
- En hage på fem kvadratkilometer skulle kosta flera miljoner kronor att stängsla. Det skulle innebära att köttpriserna måste höjas så pass mycket att folk inte har råd att betala. Risken finns då att lantbrukare avslutar sin djurhållning istället, säger han.
Lars-Magnus Cederblad menar att det är orimligt att enskilda jordbrukare ska stå för kostnaderna som rovdjurspolitiken för med sig.
- Eftersom riksdagen beslutat att vi ska ha 200 vargar i Sverige måste de också ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar och avsätta pengar för vad rovdjurspolitiken faktiskt kostar, säger han.