Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny tingsrätt höjer säkerheten

Allt fler rättegångar kräver förhöjd säkerhet något som besökare på tingsrätten i Norrköping märkt av, men samtidigt behöver inte alla genomgå säkerhetskontrollen.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2018-09-13 07:00

– Alla borde gå genom bågen, utom domstolens personal, på en flygplats går ju även piloterna genom bågen, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman vid tingsrätten i Norrköping.

Tingsrätten i Norrköping är den domstol i Sverige som får in flest mål per domare och år, 440 stycken, mot 330 vid andra liknande domstolar och här avgör man 405 mål.

Lars-Gunnar Lundh är högste chef och han ansvarar för säkerheten på tingsrätten i Norrköping. Det finns en särskild lagstiftning i säkerhetskategorin som bestämmer vilka som ska passera säkerhetskontrollen vid rättegångarna. Som det är nu måste alla förutom advokater och åklagare göra det.

– Men jag skulle helst se att alla gjorde det, säger Lars-Gunnar Lundh.

Han tror dock inte att risken för att till exempel en åklagare blir hotad till att ta med sig något olagligt in i domstolen, inte heller att en privatperson kan stoppa ner något i en advokats ficka utanför domstolen och på så vis få in exempelvis ett vapen.

– I vissa domstolar finns det permanenta säkerhetsbågar som alla måste passera, här i Norrköping har vi inte haft den typen av rättegångar som kräver den höga säkerheten. Och i de fall så hög säkerhet krävs så flyttas rättegången, säger Lars-Gunnar Lundh.

I Norrköpings tingsrätt finns en sal med förhöjd säkerhet. Där har man satt upp en glasvägg för att skilja besökare från de som deltar i rättegången, men någon säkerhetssal finns inte. Det finns bara i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den säkerheten innebär bland annat att de aktuella personerna inte transporteras till salen utifrån, utan att det sker internt. Som vid de rättegångar som hålls i polishusets säkerhetssal, dit de häktade kan föras utan transport.

Just nu pågår upphandlingen om ett nytt tingshus i Norrköping och vissa kriterier ska uppfyllas.

– Den ska ligga inom Promenaderna och det ska vara ett rimligt avstånd till resecentrum, med fast larmbåge och säkerhetskontroll varje dag, säger Lars-Gunnar Lundh.

Människor som för första gången besöker en tingsträtt kan kanske, även utan att behöva genomgå säkerhetskontroll, uppleva domstolen som tung och allvarsam.

– Det ska väl vara lite tungt och allvarsamt, det är ingen nöjespark det här, säger Lars-Gunnar Lundh.

Domstol

Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. Sveriges Domstolar är samlingsnamnet för domstolarnas verksamhet. Sveriges och omfattar de allmänna domstolarna, de allmänna förvaltningsdomstolarna, hyres- och arrendenämnderna, Rättshjälpsmyndigheten, Rättshjälpsnämnden och Domstolsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om