Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny satsning ska stötta föräldrar

Norrköpings kommun har dragit igång ett nytt projekt som riktar sig till föräldrar som har sina barn placerade utanför det egna hemmet. "Här får de i lugn och ro prata om hur de mår", säger Anna Skagerström, enhetschef på socialkontorets utförandeenhet.

Roger Källs, ordförande i socialnämnden, menar att det är en välbehövlig satsning som nu görs.

Roger Källs, ordförande i socialnämnden, menar att det är en välbehövlig satsning som nu görs.

Foto: Henrik Jonsson

NORRKÖPING2019-04-02 08:58

Föräldrastöttan.

Så heter det nya utvecklingsprojektet som är ett samarbete mellan socialkontoret och vård- och omsorgskontoret.

Föräldrastöttan vänder sig till föräldrar som har barn placerade enligt socialtjänstlaget, SoL, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, eller lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS.

– Vi på Föräldrastöttan ska ha en lyssnande och vägledande funktion och är neutrala i relation till handläggare och andra aktörer, och vi för inte någons talan. Det är föräldrarna själva som tar kontakt med oss, säger Emilia Holmström, socionom.

Projektet drog igång för en månad sedan och i måndags var det invigning i lokalen på Repslagaregatan.

På ena väggen sitter en lapp med ett citat från en av föräldrarna.

"Den här hjälpen är så viktig och behövs i samhället. Det är inte längre lika tungt att bära allt som hänt kring mitt barn. I dag känner jag mig starkare och hanterar situationen kring min dotter bättre", står det.

Emilia menar att reaktionerna har varit positiva så här långt.

– Jag har en förälder som hunnit gå 15 gånger hos mig och hon utrycker verkligen att det är en stor skillnad. Vi har pratat med mycket om skuld och skam, varför det blev som det blev. Den här otillräckligheten och hon känner sig starkare och förhåller sig bättre till placeringen som är i dag.

Anna Skagerström, enhetschef, berättar att de hämtat inspiration från liknande verksamheter i Stockholm och Köpenhamn.

– Det här är något som är i ropet och nu är det andra kommuner som hört av sig till oss och vill lyssna på hur vi arbetar. Det här är ett viktigt stöd för föräldrarna. De har varit en lågprioriterad grupp tidigare och det har inte funnits något riktat stöd till dem. Får de hjälp så kan de bli bra föräldrar på avstånd.

Roger Källs (S) ordförande i socialnämnden menar att det är välbehövlig satsning som nu görs. Till en början är det två socionomer som kommer att arbeta på Föräldrastöttan, men de kan bli fler om behovet är stort.

– Vi måste hela tiden prova nya saker. Rent historiskt är vi inte så duktiga på det här när det kommer till missbruksvård, placerade barn och så vidare. Det är mycket återfall. Ingen i hela Europa är bra på det här. Därför tror jag att det är bra att inom socialtjänstverksamheten testa olika metoder hela tiden. Det har vi allt att vinna på, säger han.

Fakta

På föräldrastöttan får föräldrar som har sitt barn placerade utanför egna hemmet:

Möjlighet att prata om känslor som sorg, skuld och skam.

Stöd i att hitta strategier för att hantera frustrationen.

Stöd i att upprätthålla kontakten med barnet och att var förälder på avstånd.

Stöd i samarbetet med familjehemmet, boendet med fler.a

Information och hjälp kring juridiska rättigheter och skyldigheter.

Hjälp att gå igenom material som utredningar, dokument med mera.

Källa: Föräldrastöttan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om