Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny rektor på plats vid Marieborg

NORRKÖPING
Från försvarsdepartementet till Marieborgs folkhögskola, kan steget tyckas långt.
Icke desto mindre är det ett steg som nye rektorn Jerry Wiklund, 45, nu tar.
- Det ska bli mycket spännande att få leda den här folkhögskolan, som är en av Sveriges största, in i framtiden och med nya satsningar, säger Jerry Wiklund, sex-barnspappa som tar över rektorsjobbet efter Siv Nyberg den 1 oktober.

"Det har varit intressant, men slitsamt att vara rektor på Marieborgs folkhögskola, så det känns skönt att snart gå i pension", konstaterar Siv Nyberg, som varit rektor i elva år.
FOTO: JANNE FORSBY

"Det har varit intressant, men slitsamt att vara rektor på Marieborgs folkhögskola, så det känns skönt att snart gå i pension", konstaterar Siv Nyberg, som varit rektor i elva år. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-08-15 00:00
- Visserligen har jag ingen bakgrund inom folkhögskolan, men jag har verkat inom delar inom arbetarrörelsen, bland annat som förbundssekreterare i Unga Örnar.
- Men senast har jag varit politiskt sakkunnig i säkerhetspolitik på Försvarsdepartementet hos Björn von Sydow.

<B>? Varför sökte du jobbet som rektor på Marieborg?</B>
- För att jag anser folkhögskolor är en oerhört spännande utbildningsform, med en spännvidd från svenskundervisning för invandrade analfabeter till eftergymnasiala studier.
- Och utbildning är för mig den viktigaste insatsen för att överbrygga klyftor i samhället och jämna ut skillnader och orättvisor mellan människor.
- Dessutom är förhoppningsvis utbildningen en väg in till ett framtida arbete.
- Men det gäller också att försöka se HELA människan och även försöka ingjuta självförtroende och motivation till studier hos eleven.

<B>? Är det något du vill förändra på Marieborg?</B>
- Jag är alldeles för ny för att starta förändringar, men jag vill att Marieborg ska vara en skola i takt med tiden och en sak jag vill satsa på är utbildning för långtidsarbetslösa, för att försöka ge dem en ny chans i arbetslivet.
- Vidare är Norrköping långt ner på skalan angående ungdomar som går vidare till högskolor, typ Campus, efter gymnasiet.
- Jag vill att vi blir ett resurscenter, för att bredda rekryteringen till högskolan.

<B>? Nuvarande rektorn Siv Nyberg kommer att arbeta kvar på Marieborg till februari nästa år. En bra lösning?</B>
- En oerhörd fördel att få ha kvar Siv som backup och bollplank i olika frågor och dessutom kommer hon att vara projektledare för EU-projektet i Hageby och Brånnestad.


<span class=rub>Siv Nyberg tror på folkhögskolans framtid</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
- Jag är säker på att folkhögskolan har en uppgift att fylla även i framtiden, som ett komplement till andra skolformer för vuxna från 18 år och uppåt.
Det säger Siv Nyberg, 61, som snart går i pension från arbetet som rektor på Marieborgs folkhögskola.</span>

En skola som drivs av arbetarrörelsen i Östergötland och ägs av 96 olika föreningar.
- Folkhögskolan som skolform har funnits i 130 år och Marieborg 68 år i Norrköping och jag tror absolut att den kommer att finnas i lika många år till!
- Idag har vi drygt 350 deltagare i våra kurser och cirka 75 personer i tjänst på skolan.

<b>Eleven i centrum</b>
- Folkhögskolans målsättning är att alltid ha eleven i centrum och göra undervisningen individinriktad och det har vi alltid försökt klara här på Marieborg.
- Idag handlar det i många fall om att försöka få eleverna motiverade att studera, ge självförtroende, trygghet och låta dem bli sedda.

<B>? Under några år ryckte många på axlarna åt folkhögskolorna och kallade dem "flumskolor" och Marieborg för "Maoborg" på grund av vänsterorientering?</B>
- Ja, och vi har lagt ner energi på att ge en positiv bild av folkhögskolan och jag vill påstå att idag har vi inte någon sådan stämpel på oss längre bland Norrköpingsborna.
- Och när det gäller kursprogrammet har vi alltid utgått från samhällets alla förändringar och anpassat våra kurser efter den tid vi lever i just nu.
- Vi har haft många arbetslösa under 1990-talet som fortbildat sig via våra kurser och några långtidssjukskrivna som på halvtid fått gå kurser här som en form av rehabilitering .
- Då har det bland annat handlat om skrivarkursen "Så blev mitt 1900-tal", som är en kurs för kvinnor.

</B>? Hur ser du på dina 11 år som chef för Marieborgs folkhögskola?</B>
- Det har varit intressanta, men slitsamma år, så det känns skönt att lämna över till nya krafter.
- Det slitsamma har bestått i vi haft ansträngd ekonomi att brottas med, eftersom statsbidraget blivit alltmer urholkat med åren.
- Så för min del har det varit arbetsamt att få ekonomin att gå ihop och jag har mer och mer blivit en säljare av våra utbildningar och konferenser, för att den vägen få in pengar till verksamheten.
- Men idag har vi betalat av på de lån vi drog på oss via husbyggen under 1980-talet, så nu står vi på hyfsat bra mark ekonomiskt.

<B>? Det var aldrig risk för någon konkurs, ett öde som drabbade Bona folkhögskola i Motala?</B>
- Jag kan erkänna att ekonomin var MYCKET ansträngd i mitten av 1990-talet, men vi talade aldrig om att försätta Marieborgs folkhögskola i konkurs, utan vi försökte att reda ut problemen istället och det anser jag idag att vi verkligen lyckades göra.

<B>? Och du räddade även verksamheten på Marieborg Södra med de EU-bidrag och kommunala medel?</B>
- Ja, och det kändes verkligt skönt att vi lyckades rädda den verksamheten, som är oerhört viktig för de deltagare som går där.
- Över huvudtaget är trenden sådan att folkhögskolorna satsar alltmer på specialkurser med riksintag av elever och det har vi också gjort.
- Jag kan nämna en kurs som heter "mat, miljö och hälsa" som vi driver i samarbete med Hälsouniversitetet i Linköping. Och en annan ganska ny kurs är "leva, bo växa" för unga vuxna med Asperger syndrom, som är en form av autism.

<B>? Hur är det idag med internationella utbytet?</B>
- Vi har kvar en systerskola i Tanzania och kontakter i Lettland och Sydafrika och dessutom har vi en internationell temakurs, kallad för
Europakursen och som omfattar en fördjupning av frågorna runt EU och globaliseringen.

<B>? Vad kommer du själv att syssla med som pensionär framöver?</B>
- Jag har faktiskt på äldre dagar skaffat mig en lite annorlunda hobby, nämligen ridning.
- Det tycker jag mycket om och det tänker jag nog ägna mig ännu mer åt som pensionär framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om