Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny mottagning för klimakteriebesvär

Landstinget startar klimakteriemottagningar i Norrköping och Linköping för kvinnor med besvär under övergångsåldern.

NORRKÖPING2014-10-13 10:35

Verksamheten finns redan i Motala och har fungerat så bra att klimakteriemottagningar nu inrättas i alla tre länsdelarna.

Mottagningarna ska drivas i pilotform under två år med start den 1 januari 2015.

– Det finns i Motala. De har haft det under många år, en sjuksköterskeledd mottagning. Det finns alltid en läkare bakom, om det skulle vara något speciellt, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson (VL).

– Patienterna har gett väldigt goda omdömen om den här typen av mottagning, så vi tänkte att vi skulle prova det i projektform i den centrala och den östra delen av länet också.

Enligt Lasse Pettersson går många av de här kvinnorna till privata läkare i dag.

Landstinget vill nu i egen regi kunna öka kunskapen om vad man kan göra för att minska besvär under klimakteriet.

– Det har kommit mycket på senare tid om att det kan vara livsstilsfrågor som gör att man slipper mycket av de här besvären, säger Lasse Pettersson.

– Till exempel har motion visat sig minska besvären.

– Sedan varierar det mycket från kvinna till kvinna. En del märker knappt av det, andra har jättebesvär, de blir nästan invalidiserade, och tar till och med livet av sig. De har så mycket besvär att de tycker att livet är tufft.

När en rapport kom från några år sedan om att behandling kunde öka risken för bröstcancer drog sig många för att söka hjälp.

Men med nya preparat, minskade doser och en begränsad behandlingstid, kanske fem år, är den risken väldigt liten, minimal, menar Lasse Pettersson.

I Norrköping kommer sannolikt den sjuksköterskedrivna klimakteriemottagningen att ligga vid Vrinnevisjukhusets kvinnoklinik.

– Man har talat om att man kan ha gruppbehandling. Ett annat tänk, än att man träffar en läkare och får ett läkemedel.

Sjuksköterskorna ska vara engagerade och kunniga i alternativa behandlingsformer. Sedan ska det finnas en läkare bakom, precis som i Motala.

De som drabbas tidigast kan vara i 45-årsåldern. Andra kommer kanske i klimakteriet först tio år senare, enligt Pettersson.

– Det är en åkomma som är lite skämsig. Det är bra om det finns något lättillgängligt ställe som man kan diskutera sådant här på. Man kanske inte heller vill gå till läkare alla gånger. En del tror att de måste genomlida det här utan stöd.

Men med hjälp och stöd kan man få ett bra liv, säger han.

Klimakteriet

När man är mellan 45 och 57 år brukar man komma in i klimakteriet, övergångsåldern. Könshormonet östrogen minskar.

En del har mycket besvär, andra känner sig som vanligt.

Vanligt: värmevallningar, svettningar, humörsvängningar, sömnproblem, torra slemhinnor.

Motion, akupunktur och avslappningsövningar kan minska besvären.

Vid stora problem kan man få tabletter, plåster eller gel med östrogen. Då risken att få bröstcancer kan öka något om man använder östrogen i många år, ska det bara tas under begränsad tid.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om