Personal står och packar upp diverse sjukvårdsutrustning och annat i hemsjukvårdens nya fräscha lokaler på Hantverkaregatan 51. En reparatör är i färd med att se det kan vara för fel på den nya kaffemaskinen. Men de alla flesta medarbetarna är ute på fältet och jobbar, hemma hos patienterna.
På måndagen är det första dagen för 41 medarbetare, som tidigare jobbat hos landstinget samt privata vårdgivare, och som nu fått kommunen som arbetsgivare.
– En stor del av den personal som arbetat inom ett visst geografiskt område kommer fortsätta göra det även i den nya organisationen, säger Lena Todnem Svanström.
1200 patienterFör de cirka 1200 patienterna, som på måndagen rapporterats till hemsjukvården blir det ingen märkbar skillnad.
I den nya kommunala organisationen jobbar ungefär 100 medarbetare. 80 av dem sysslar enbart med hemsjukvård.
– Vi har fortfarande endel vakanser att fylla och får därför ta hjälp av bemanningsföretag, säger Lena Todnem Svanström.
HyrsköterskorFolkbladet berättade i måndagens tidning om att landstingets kostnader för hyrsköterskor ökat rejält, till cirka 6,5 miljoner kronor under 2013. Även kommunen kommer nu alltså att tvingas anlita dyra bemanningsföretag för att få sjuksköterskor att fylla tomma luckor.
– Just nu måste vi ägna energi åt verksamheten men inom kort ska vi försöka rekrytera sjuksköterskor på nytt, säger Lena Todnem Svanström och berättar att man nu istället har förstärkt med undersköterskor, på samma sätt som landstinget gjorde.
Elva hoppade avDet är och har länge varit svårt att hitta sjuksköterskor. Men en bidragande orsak till att den kommunala hemsjukvården nu också måste ta hjälp av bemanningsföretag är att elva sjuksköterskor, som tackat ja till att byta från hemsjukvården i landstinget till kommunen, ångrade sig och hoppade av för några veckor sedan.
– De sena avhoppen beror bland annat på att sjuksköterskorna är missnöjda med hur de blivit bemötta och inte fått möjlighet att förhandla sina villkor, säger samordnare på Vårdförbundet Susanne Augustsson.
Enligt Lena Todnem Svanström har landsting och kommunerna i länet kommit överens om villkoren för verksamhetsövergången.
– Det finns för- och nackdelar men vår tanke har varit att de som byter inte ska drabbas lönemässigt.
PatientjournalerOmrådeschefens förhoppning är att hemsjukvården ska fungera lika bra som innan och på sikt ännu bättre.
Den största utmaningen just nu är, enligt henne, vårdinformationsöverföringen.
– Att få över alla patientuppgifter till våra datasystem. Till dess att det fungerar kommer vi att samarbeta med landstinget.
Lena Todnem Svanström säger på måndagskvällen det uppstått endel incidenter som gjort att man fått förändra i planeringen. Men det mesta har fungerat bra.
– Medarbetarna har gjort ett jättebra arbete i en positva anda och med patientens bästa för ögonen.