Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu har hönsen bråda dagar

NORRKÖPING
Påsk är högsäsong för ägg! Konsumtionen tredubblas och äggproducenterna gnuggar förstås händerna av förtjusning!
- Ja, det är givetvis roligt när folk äter våra ägg och under påsken är det som sagt högsäsong och då går i princip allt åt som vi hinner få fram, säger äggproducenten Anders Wilhelmsson i Täljestad nära Linghem.

Under påsken äter vi tre gånger så många ägg som vanligt, så det är inte utan att Carita Nyman hos Täljestads Ägg i Linghem haft fullt upp senaste tiden.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Under påsken äter vi tre gånger så många ägg som vanligt, så det är inte utan att Carita Nyman hos Täljestads Ägg i Linghem haft fullt upp senaste tiden. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-03-28 00:00
Vi fick göra ett besök på den lantgård med äggproduktion, som Anders driver tillsammans med brodern Peter och man blir imponerad av produktionseffektiviteten.
Allt är automatiserat, som foderutdelning till hönsen, transportband som äggen kommer rullande på efter kläckningen, genomlysning av äggen för att kontrollera att de är hela och fräscha, packning och slutligen utkörning till butikerna.
- Det är en hel del löpande band och det krävs när man, som vi, paketerar och kör ut cirka 55 ton ägg per vecka, vilket är ungefär 900.000 ägg, säger Anders Wilhelmsson.

<b>35.000 hönor</b>
- Då är det äggproduktion från dels våra egna 35.000 hönor och dels 12 andra producenter runt omkring i Östergötland.
- Och våra ägg levereras ut till butiker här i länet samt till Stockholm och Mälardalen. Dessutom är vi med i en branschorganisation som heter Stjärnägg, där vi medlemmar täcker hela Sverige med våra äggleveranser.

<b>Slipper buren</b>
Allt fler hönor slipper idag att leva sitt liv i en liten bur, utan släpps lösa i stora lador.
- Så har allt fler producenter och vi bygger just nu om för att gå över till frigående höns inomhus.
- Däremot klarar vi inte kravet på frigående höns utomhus på sommaren, för att helt leva upp till så kallade kravproducerade, ekologiska ägg, eftersom de äggen blir dyrare och därmed svårare att sälja i butikerna.
Varför tror du att påsken så till den milda grad förknippas med ägg?
- Bland annat för att hönsen inte värpte under vintern förr, när de stod i kalla uthus, utan de kom igång med äggproduktionen omkring påsk.
- Dessutom finns det ett religiöst motiv, då de som fastat i påsk, behöver ha ett näringstillskott efter fastan och därmed äter extra många ägg.
Och hur vill du själv helst ha ditt ägg? Kokt, stekt, eller kanske rått, som diskusbjässen Ricky Bruch föredrog när det begav sig?
- Jag är nog ganska traditionell och föredrar ett normalt kokt ägg till frukosten på morgonen, fastslår Anders Wilhelmsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om