Nu hänger Annie på dem
NORKÖPINGScenografin växer fram i slöjd- och bildsalarna och repetitionsarbetet är i full gång i Hörsalen. Om några veckor ger Ljuraskolans orkesterklasser musikalen Annie.- Eleverna svetsas samman och vågar ta allt mer plats på scenen. Det är kul, eftersom högstadieelever ofta är rädda för att sicka ut och istället går med de där typiska gamnackarna och gömmer sig, säger Håkan Forsberg, musiklärare.
- Lite mer entusiasm... så där, det var bättre!
På Hörsalens scenen agerar eleverna Jenny Jonas och Kalle Dahlgren. Alla repliker sitter inte och musikläraren Kaja Vaht avbryter ständigt. Hon sufflerar orden och instruerar hur de ska agera på scenen, ibland åthutar hon eleverna som inte är på scenen, utan sitter och viskar i på åskådarplats.
Idén att orkesterklasserna på Ljuraskolan skulle göra en musikalen föddes i våras och syftet med den är att klasserna ska synas och höras mer. Det var ett önskemål som delades av föräldrar, elever och personal på skolan.
- Musikklasserna är synonymt med Hagaskolan för många. Därför vill visa upp orkesterklasserna och visa att skriverierna om att de ska läggas ned inte är sanna, säger Kaja Vaht.
Valet föll på barnmusikalen Annie eftersom läraren Håkan Forsberg tidigare arbetat med den i Söderköping. På så sätt slapp man undan en del förarbete.
Handlingen utspelas på 1930-talet och kretsar kring Annie, en 11-årig föräldralös flicka. Hon bor på ett barnhem och hennes största önskan är att komma därifrån och hitta sina föräldrar, som hon tror är i livet.
Hennes tillvaro förändras när hon får chansen att bo hos den välbärgade Oliver Warbucks.
- Det är en ganska gripande berättelse som är rättså bra, säger Jenny Jonas, som är en av de två som gör huvudrollen Annie.
Eleverna gör allt arbete kring föreställningen själva: scenografi, ljud och ljus, smink. De fick välja vilken grupp de ville ingå i, scenografigruppen eller rollgruppen. Sedan blev det audition för att tillsätta rollerna.
- Jag har en stor roll och hoppas att den ska ge mig bättre betyg, men det är svårt att hinna lära in alla repliker när man har annat skolarbete och andra intressen också, säger Kalle Dahlgren.
Efter höstlovet började repetitionsarbetet och nu börjar det flyta riktigt bra, tycker Håkan och Kaja.
- Det känns som om alla är på hugget nu, säger Kaja.
- De vågar mer nu och föreställningen börjar få ett helt annat tempo, säger Håkan.
Han berättar engagerat om hur eleverna utvecklas och svetsas samman under arbetets gång.
- De lär sig använda sin röst, får arbeta självständigt med att memorera sina repliker och det är berikande för språket eftersom manuset inte är dagsfärskt, säger han.
Det var fem år sedan Ljuraskolans orkesterklasser senast satte upp en musikal, då gavs Klas Klättermus, men varken Håkan eller Kaja var med då.
- Det här är nytt för oss alla och vi har alla lärt oss oerhört mycket. Vi har ingen dramaerfarenhet men vi växer tillsammans, säger Håkan.
Föreställningen ges under ett flertal tillfällen vecka 13.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!