Det är ett sju hektar stort område som utgör Vilbergsparken och som till hösten 2022 ska ha ett helt nytt utseende. Hela bygget kostar 23 miljoner kronor, varav häften finansieras med bidrag från Boverket.
– Det kommer vara förändringar i olika stor omfattning. På vissa ställen handlar det bara om att plantera träd, på andra kommer vi att göra dagvattenåtgärder som är stora och kommer att märkas ordentligt, säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt på kommunen.
För att skapa en hållbar dagvattenhantering kommer en damm att anläggas och flera diken grävas ut som ska leda vattnet dit.
– Vi förbereder oss för mer extrema väder, som regn som kommer snabbt under kort tid. Men också för en mer hållbar dagvattenhantering. Dagvattnet ska fördröjas i diket och renas innan det så småningom rinner ut i Ljura bäck.
Hur mycket vatten som fylls på beror på nederbörden, diket kommer tidvis att vara torrlagt medan ambitionen är att dammen ska ha en vattenspegel året runt.
– Det ger också ett mervärde med porlande vatten i parken.
Carolina Olsson tar Folkbladet med på en promenad runt området och vi börjar där grävmaskinerna jobbar som mest intensivt, alldeles intill Vilbergsskolan. Där fanns fram till nu en stor grusplan för bollspel, vilken får en rejäl ansiktslyftning. Det blir en ny konstgräsplan med läktare och nya mål. Runt planen ska en aktivitetsslinga gå, på 400 meter, som kantas av aktiviteter som gym, boulebana och parkour.
– Vi vill att det ska finnas något både för yngre och äldre, de som vill vara aktiva och de som bara vill hänga, säger Carolina Olsson.
Förberedelserna för att förändra Vilbergsparken har pågått sen 2015, men var från början ett rent parkprojekt. Med tiden kom också dagvattenhanteringen och klimatanpassning att ingå i arbetet. Någon ny detaljplan har inte behövts, då det gäller allmän plats, men kommunen har ändå genomfört dialoger med de boende i området.
– Vi har varit ute på möten med bostadsrättsföreningar och berättat om projektet, vi har träffat representanter från skolan och vi har intervjuat människor om vad de gör i parken. Överlag har vi fått väldigt positiva reaktioner på det vi gör, säger Carolina Olsson.
På andra sidan den tilltänka dammen ska diket slingra sig fram mellan kullar som håller på att byggas upp. Längs diket kommer en gångväg att gå, på en av kullarna byggs en utsiktsplats med sittplatser och på två ställen ska man kunna gå över diket på en bro. Platsen ska få namnet Farmors kullar.
Hela parken kommer också att få nya tydliga entréer och i ena änden ska en körsbärsdal ta form. I anslutning till den nuvarande lekplatsen byggs en naturlek där naturmaterial som stenar, stockar och växter spelar huvudrollen. Där har barn på Vilbergsskolan fått vara med på ett hörn i utformningen.
– Barnen verkar tycka det är kul, säger Carolina.
En viktig sak som dock inte kommer att förändras i parken är den pulkabacke som är flitigt använd på vintern. Backen kallas i folkmun Paprikabacken, och ska finnas kvar.
– Det kommer att bli ett konstverk i form av en paprika på toppen av backen, säger Carolina.
Under byggtiden kommer parken till stor del vara avstängd och det kan bli störningar, som buller från maskiner, under dagtid. Gång och cykelvägar kan komma tidvis att stängas av, men det ska alltid gå att ta sig igenom parken via någon gång- och cykelväg.