Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ändras luciatåget

Luciafirandet ska moderniseras. Omröstningen slopas och nu ska även killar kunna söka en plats i tåget. Lucian däremot ska fortfarande vara en tjej och konserten blir som vanligt.

Nydanare. Nicole Olsson, 2014 års Lucia; Lena Ivers från Föreningen Norden, Marcus Gyllander från Mediehuset NT, Louise Malmström (S), kommunfullmäktiges ordförande samt Ulla-Britt Eriksson från Kulturskolan.

Nydanare. Nicole Olsson, 2014 års Lucia; Lena Ivers från Föreningen Norden, Marcus Gyllander från Mediehuset NT, Louise Malmström (S), kommunfullmäktiges ordförande samt Ulla-Britt Eriksson från Kulturskolan.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2016-08-18 09:05

Luciafirandet i Norrköping har stolta traditioner, man startade 1946 och redan från början fanns ett utbyte med den danska vänorten Odense. Alltså är det i år 70-årsjubileum och på onsdagen samlas representanter för Norrköpings kommun, Föreningen Norden samt Mediehuset NT (de som arrangerar luciafirandet) i Louis de Geer för att berätta om vissa nyheter i samband med årets firande.

– Vi har gjort en omvärldsspaning och tittat på hur andra kommuner gör, vad vi sett är att intresset att söka till Lucia är lite dalande i många kommuner och i vissa har man lagt ner firandet, berättar Louise Malmström (S), kommunfullmäktiges ordförande.

– Det kan vara så att det känns lite omodernt för många ungdomar så för att vi inte ska hamna där vill vi utveckla vårt firande.

Det är framförallt i ansöknings- och urvalsprocessen som man gör ändringar.

– Vi vill fokusera på förändringar som kan öka mångfalden, därför vill vi öppna upp för både tjejer och killar mellan 18 och 25 att vara med i tåget, säger Louise Malmström som dock tillägger att man fortsatt har tänkt sig en tjej som Lucia.

– För övrigt vill vi hitta sätt att bredda rekryteringen och gärna hitta nya talanger som vill prova på det här.

Man vill också i ännu högre utsträckning fokusera på musiken.

– Norrköping är en musikstad och det vill vi bygga vidare på. Dels kommer vi att dela ut ett sångstipendium till alla som deltar i tåget som innebär lektioner av Kulturskolans sångpedagoger. Men dessutom kommer deltagarna att vara med i en konsert med en känd artist under festivalen "Where's the music", vi har fått ja från arrangören Scorpio men artist är inte klar ännu, berättar Louise Malmström.

Vad gäller urvalsprocessen kommer det hädanefter inte att ske någon allmän omröstning, istället kommer det att ske auditions och sedan ska en jury välja utifrån vissa kriterier som till exempel sångförmåga, ledaregenskaper och annat. Man kan börja söka till luciatåget den 1 september.

– Vi kommer under oktober att ha träffar i köpcentren som till exempel Linden och Mirum där man kan ansöka, detta för att öka bredden och nå nya grupper. Men fortfarande kan man ansöka via blanketter på NT.se, säger Lousie Malmström som är noga med att påpeka att i övrigt ändras ingenting.

– Det blir fortfarande en stor konsert med Odenses lucia och luciatåget blir också som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om