Bild från förr
En imponerande syn, eller hur!
Kvarnen var ett av inslagen vid Norrköpingsutställningen 1906 på Sylten i Norrköpings hamn.
Bakom det här landmärket på utställningen, stod familjen Swartz, som egentligen mest var känd för sin snusfabrik, men man hade även kvarnrörelse och mjöltillverkning på programmet.
På utställningen gjorde familjen Swartz storslagen reklam för sin mjöltillverkning, med hjälp av den här stora kvarnen.
Kvarnverksamheten hos familjen Swartz hade firmanamnet J G Swartz, vilket det också står på kvarnens vingar. Däremot är namnet till höger om kvarnen på vykortet felstavat. Det skulle ha stått Swartz kvarn och inte Svartz kvarn.
Den som startade kvarnverksamheten inom familjen Swartz, var Johan Gustaf Swartz, som kallades Janne. Han föddes 1819 och var son till John Swartz d.y.
Under en tid drev även han egen tobaks- och cigarrfabrik i Norrköping för att efter faderns död 1853 överta mjölkvarnen i Knäppingborg.
!866 sålde han kvarnen till sin bror Erik Swartz, som i sin tur överlät kvarnrörelsen till sin son Pehr, som blev den mest kände mjöl-Swartz.
Förutom mjölkvarnen i Knäppingsborg, utökade Pehr kvarnrörelsen genom att 1909 bygga Djurö kvarn, som finns kvar än idag.
Någon kvarnverksamhet finns dock inte längre. Idag ägs Djurön av Lantmännen och fungerar som lagring av spannmål i silor och exporthamn.
PS: Om Swartzarna även visade upp sin snustillverkning på Norrköpingsutställningen, har vi inte lyckats få klarhet i.
Angående Norrköpingsutställningen blev den en stor succé och de 350 000 besökarna, gjorde utställningen till den dittills största i landsorten.