Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpingsbro kan vinna – igen

Prisad två gånger 2013 – och nu kan Tullhusbron och arkitekten Erik Andersson bli vinnare på nytt.

Kan få nytt pris. Tullhusbron, som binder samman Saltängen och innerstan, är finalist i en stor tävling.

Kan få nytt pris. Tullhusbron, som binder samman Saltängen och innerstan, är finalist i en stor tävling.

Foto: Fredrik Jonson

norrköping2015-03-19 20:23

Bron, som stod klar 2012, har tidigare belönats med Stålbyggnadspriset 2013 – "ett byggnadsverk som på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen" – samt ett prestigefyllt pris på European Steel Design Awards i Milano samma år.

Nu kan det vara dags igen.

Tullhusbron är en av fem finalister i Architzer A+ Awards 2015 och kan röstas fram på nätet till och med 3 april.

– Vi är superglada för nomineringen, säger Erik Andersson i en kommentar.

Bron binder samman innerstaden med Saltängen och tar fotgängare och cyklister från Strömsholmen till den norra kajen och var när den byggdes ett förstapris i en inbjuden arkitekttävling 2008.

Den 71,6 meter långa bron som väger 125 ton är konstruerad i stål och har en timglasformad kropp. Brokroppen är målad i silver metallic. Bron transporterades i ett stycke tre kilometer på Norrköpings gator inför montaget. All belysning sker med LED-lampor och är integrerad i broräcket och fundament. Ett inbyggt varmluftssystem gör det möjligt att värma bron, vilket gör den snöfri på vintern.

Erik Andersson Arkitekter stod för ritningen, Ramböll och Lecor stålteknik svarade för konstruktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om