Norrköping pilotort för rehablitering
NORRKÖPINGExtra resurser från AMS för att minska Norrköpingsproblemen.Norrköping som pilotort för rehabilitering av långtidssjuka och förtidspensionerade.En särskild analysgrupp som utreder varför Norrköping har så hög arbetslöshet och föreslår åtgärder.Detta är de långsiktiga förslagen för att lösa Norrköpingsproblemen.
<b>Ohälsa</b>
Länsarbetsnämnden och Försäkringskassan söker hos regeringen att i länet få ha försöksverksamhet enligt intentionerna i Jan Rydhs utredning om ohälsan i arbetslivet.
- Jag och Roland Nilsson på Försäkringskassan vill då göra Norrköping till pilotort, säger länsarbetsdirektör Per Hallström. I sin utredning hävdar Rydh att vi inom några år får brist på arbetskraft. Sjukskrivna och förtidspensionärer bör rehabiliteras tillbaka till arbetsmarknaden.
Ansökan om att få vara Norrköping med som pilotort lämnas till regeringen så fort det blir möjligt, troligen under januari.
<b>Analysgruppen</b>
Analysgruppen ska närmare granska problemen i Norrköping.
- Vi vill till exempel undersöka pendlingsbenägenhet och utbildningsnivå hos de arbetslösa, förklarar Hallström. Vi vet av erfarenhet att lågutbildade är mindre benägna att pendla än högutbildade. Vi vill också se hur en del i gruppen kan utbildas för att kunna ta de lediga arbeten som finns.
<b>Kunniga deltagare</b>
Gruppen kommer att jobba kontinuerligt, komma med idéer och se till att dessa blir verkställda.
- Gruppens tyngd framgår klart av sammansättningen med kunniga deltagare och med mig själv som ordförande, säger Hallström.
I analysgruppen ingår Per Hallström, Lennart Hagesund, controller på länsarbetsnämnden. Jens Lotterberg, utredare på länsarbetsnämnden, Barbro Wahlberg, kvalitetsutvecklare på länsarbetsnämnden, cheferna för de tre arbetsförmedlingarna i Norrköping, Håkan Karlsson, Inger Schroeder och Monica Ståhl samt fackliga representanter med Alf Andersson, Statstjänstemännen AMS och Lars Åkerström från Saco.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!