Det är fem kommuner i landet som från och med onsdag kommer att fungera som avlastningskommuner för Malmö stad som alltså ska få hjälp att ta emot de ensamkommande barnen i ett första skede. Norrköping kommer i och med detta att backa upp Malmö med så kallade transitplatser. Barnen kan efter det första mottagandet i Norrköping sedan anvisas till mer långsiktiga boenden på andra platser i landet av Migrationsverket.
Överenskommelsen gäller i ett första skede fram till den 31 januari 2016, sedan ska det utvärderas.
– Just nu är det av avgörande betydelse att samarbeta. Det här handlar om hur vi på bästa sätt för alla inblandade tar emot dem som kommer till Sverige. Det här åtagandet kommer vi bland annat att klara tack vare att vi har ett väldigt bra samarbete i Östergötland där vi får stöd från övriga kommuner i länet, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.
Under perioden som överenskommelsen gäller kan upp till 50 ensamkommande barn och ungdomar med kort varsel komma till Norrköping från Malmö varje vecka. Samtidigt innebär överenskommelsen att Migrationsverket under den perioden inte kommer att anvisa några ensamkommande barn till Norrköping för ett mer långsiktigt boende.
– Många av de ensamkommande barn och ungdomar som hittills har kommit till Norrköping har vi tagit emot med ett långsiktigt perspektiv. Nu anpassar vi vår verksamhet till att ta emot fler barn för en kortare period, säger socialdirektör Yvonne Thilander.
Övriga avlastningskommuner blir Umeå, Skellefteå, Gävle och Örebro.