Regeringen presenterar i dagarna ny lagstiftning som bland annat kriminaliserar så kallade jihadistresor till IS/Daesh. Inrikesminister Anders Ygeman (S) som är ansvarig för polisfrågor besökte Norrköping under onsdagen. Han kommenterade omständigheten att Norrköping hittills endast haft en misstänkt jihadistresenär.
Det ärendet handlar om en ung tjej där polisen i Norrköping fick information som kunde tyda på att hon var på väg att ansluta sig till IS.
– Polisen hittade henne i Danmark och efter att ha undersökt omständigheterna visade det sig att det troligtvis inte handlade om en vilja från hennes sida att närma sig IS. Hon hade helt enkelt kärat ner sig och åkt iväg till killen i fråga i Danmark, säger Leif Hermansson, vid polisen i Norrköping.
Och oftast är det familj, släktingar eller vänner som kontaktar polisen om att en person är försvunnen och att man då har misstankar om kopplingar till terrornätverk som IS.
– Vårt ärende hade stora likheter inledningsvis med Linköpingstjejen som greps i Österrike, men i slutänden visade det sig vara olika saker, säger Leif Hermansson.
Förutom det enda misstänkta ärendet har Norrköping hittills varit förskonade från rekrytering av terrorister.
– Vi kan se från andra städer och länder att det som är avgörande för rekryteringen av hugade resenärer är att det finns ett antal människor som har rest och som har kommit tillbaka och pratar positivt om krig och terror. Då byggs det upp ett kluster av människor som bidrar till att fler åker, sa Ygeman till Folkbladet.
Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) säger till Folkbladet att Norrköping har ett bra säkerhetsarbete.
– Ingen vet ju vad som händer i framtiden, men jag tror att vårt sedan länge etablerade samarbete med samfunden i Norrköping också har haft förebyggande påverkan, sa Stjernkvist.
Samtidigt upptäcks allt oftare misstänkta brott av terrorfinansiering av Ekobrottsmyndigheten.
– Den situation som har varit i världen har gjort att de som jobbar vid Ekobrottsmyndigheten har en betydligt större uppmärksamhet för den här typen av frågor, så ja vi ser en viss ökning, säger Torbjörn Rosén som är polischef på Ekobrottsmyndigheten till Sveriges Radio.
Ett sätt att finansiera terrorism kan vara att köpa större partier av mobiltelefoner som säljs vidare. Inget sådant fall har gått till åtal för terroristbrott.
I Norrköping har polisen fått in anmälningar som gäller utpressning där man försökt eller lyckats tvinga någon att teckna flera mobilabonnemang, men de misstänkta brotten utreds av ungdomspolisen och ska så vitt man vet inte ha någon koppling till terrorfinansiering.