Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping blir pilotkommun

Norrköping och Örebro blir pilotkommuner i arbetet med att utveckla sociala investeringar, för tidiga insatser för unga.

Riksintressant. Lars Stjernkvist (S), Ing-Marie Wieselgren, SKL, och Malin Bengtsson, Norrköping, och Aina Rundgren, Örebro, som jobbar med sociala investeringar.

Riksintressant. Lars Stjernkvist (S), Ing-Marie Wieselgren, SKL, och Malin Bengtsson, Norrköping, och Aina Rundgren, Örebro, som jobbar med sociala investeringar.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-03-13 16:30

Under 2015, i ett års tid, ska Norrköping och Örebro fördjupa det arbete de redan påbörjat, med stöd av Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att sedan sprida de goda exemplen till övriga landet, där det finns en stor nyfikenhet på vad man gör här.

Norrköping var först med att för fem år sedan utveckla en unik ekonomisk modell, en fond på 40 miljoner kronor för sociala investeringar. Syftet: att lösa utmaningar som finns kring skolmisslyckanden och en hög arbetslöshet. När insatserna gett effekt för någon nämnd, i form av minskade kostnader, återbetalas pengar till fonden, för investeringar i nya insatser.

Det handlar om tidiga och förebyggande insatser, för främst barn och unga. Örebro har inspirerats av Norrköping.

Totalt är det 50 kommuner och landsting som arbetar med sociala investeringar.

Slutsatserna i Norrköping och Örebro ska spridas till övriga landet och också vara ett underlag för socialdepartementet och regeringen för långsiktiga satsningar från år 2016.

Det finns också ett internationellt intresse för de svenska exemplen med sociala investeringsfonder.

Pilotprojekten följs av Linköpings universitet och universitetet i Örebro. Pilotprojekten är också en del av överenskommelsen mellan regeringen och SKL om att utveckla samhällets insatser för psykisk hälsa.

Satsningen presenterades på fredagen på Gustaf Adolfskolan i Norrköping, en mångkulturell skola med goda resultat.

En del av pilotprojektet är att ta reda på hur man sprider kunskaper vidare till alla skolor, för att utjämna skillnader mellan olika enheter och bostadsområden.

– Norrköping ska vara en kommun som sticker ut. Vi är så pass stora att vi ska ta på oss, inom vissa områden, ansvaret att utveckla saker som inte bara är bra för vår egen kommun, utan som också gör avtryck i övriga landet, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Att klara skolan och att må psykiskt bra är två viktiga faktorer för att det ska gå bra längre fram i livet, säger Ing-Marie Wieselgren från SKL.

Tidiga insatser besparar samhället höga kostnader, som till exempel placeringar inom socialtjänsten.

– Vi försöker gå från det principiella tänket, att det här skulle vara bra, till hur gör man i verkligheten? säger Ing-Marie Wieselgren.

– Norrköping och Örebro är provkörningsbanor för hela Sveriges idéer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om