Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nollning stoppas

NORRKÖPING
Nollningen stoppas på Ebersteinska skolan. Det beslutet meddelade rektorn Åke Johansson igår vid ett möte med ordföranden i gymnasienämnden Soghra Bahmani (s) och Finis styrelse.

Nollningen på Ebersteinska skolan stoppas nu efter de kraftiga reaktionerna från hela landet på dokumentärfilmen ”Frackar och grisnollor”.
FOTO: JANNE FORSBY

Nollningen på Ebersteinska skolan stoppas nu efter de kraftiga reaktionerna från hela landet på dokumentärfilmen ”Frackar och grisnollor”. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-09-07 00:00
- Jag respekterar och står bakom rektorns beslut, säger Soghra Bahmani som förstår rektorns utsatta position som ytterst ansvarig, även om hon inte tycker om förbud och egentligen velat lita till elevernas vilja till fest och förbrödring.
- Jättebra. Hoppas bara att eleverna förstår det här. De måste få eleverna med sig, säger fotografen Pelle Wichmann, Norrköping, vars dokumentärfilm "Frackar och grisnollor" satt i gång processen.
Soghra Bahmani berättar om hur arga mejl strömmar in, om hur Norrköping kallas "griskommun" och "varför har man inte satt stopp för nollningen".

<b>Funderat i en vecka</b>
Enligt Bahmani har rektorn nu i en veckas tid funderat över att stoppa nollningen. Nyligen hölls ett föräldramöte där nollningen diskuterades. Och i går träffade Soghra Bahmani som gymnasienämndens ordförande rektorn och Finis styrelse. Det var då som rektorns slutliga beslut meddelades. Nollningen stoppas tills alla som går på skolan och har nollats eller varit med om att nolla gått ut skolan. Då kan en ny tradition skapas.
Det hela har blivit så infekterat att skolan måste få lugn och ro innan man kan överväga att ta upp traditionen med nollningar igen och i så fall på ett nytt sätt, säger rektorn till Östnytt.
- Så resonerar rektorn, säger Soghra Bahmani som har full förståelse för beslutet.
- Jag förstår varför han fattat beslutet. Han är den som ses som ansvarig och som hängts ut i media. Han tycker inte att det är någon rolig situation. Men även om han litar på eleverna så finns det inga garantier.
Enligt Bahmani vill rektorn inte ta ansvar för en nollning till, även om årets var bättre än den tidigare. Rektorn har anmälts till skolverket och enligt Bahmani är det också en JO-anmälan på gång.
Frågan är inte helt enkel, det finns föräldrar och elever som vill ha kvar nollningen.

<b>"Skapa en ny tradition"</b>
Finis styrelse som var med på gårdagens möte tycker enligt Soghra Bahmani inte att beslutet att stoppa nollningen är roligt.
- Men de har förståelse för rektorns situation.
- Finis styrelse är arga på bilden av nollningen som visats i media, eftersom de inte tycker att den stämmer. Eleverna som anordnade årets nollning säger att de bitarna inte längre finns med.
- Men rektorn menar att nollningen nu blivit förknippad med Ebersteinska och Norrköping.
Vilket alla de arga mejlen till både Finis och kommunen visar.
Elevstyrelsen ska nu informera de andra eleverna och rektorn ska informera personalen.
Nu gäller det att fundera över hur alternativet ska se ut. En annan sorts introduktion av nya elever på skoltid ligger närmast till hands.
Att kontrollera vad eleverna gör utanför skoltiden är dock svårt.
- Vi får gå stegvis fram. Jag vill inte spekulera i framtiden, säger Soghra Bahmani.
- Vi får se hur eleverna och föräldrarna reagerar. Jag har fått telefonsamtal från föräldrar som vill ha nollningen kvar, säger Soghra Bahmani.

<b>"Bränn en frack"</b>
Dokumentärfilmaren Pelle Wichmann tycker att Finis, "frackarna" som han kallar dem, nu borde ta chansen och ställa sig upp och visa att de tar avstånd från hur de betett sig genom alla år.
- Det kanske kunde vara en symbolhandling, som att bjuda in media och bränna en frack eller nå´t. Då skulle de få mycket positiv publicitet. De borde utnyttja att de är i fokus, säger Pelle Wichmann och berättar att Folkungagymnasiet i Linköping som också skildrades i filmen bjudit in Östnytt och visat hur de tagit emot nya elever under trevligare former.
Hans egen dokumentärfilm har fått åtta anmälningar till radionämnden, till granskningsnämnden, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om