Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nikolaj - den rådige räddaren

När brödrosten fattade eld visste tioårige Nikolaj precis vad han skulle göra. Det hade brandförsvarets utbildning lärt honom. När pappa Janne Penttinen kom hem var branden släckt.

Att hälla på vatten när sladden fortfarande sitter i jacket, kan vara mycket farligt. Det visste Nikolaj Penttinen som gått brandförsvarets utbildning. Tack vare honom går det idag bara att se lite sot i botten på brödrosten.
FOTO: JANNE FORSBY

Att hälla på vatten när sladden fortfarande sitter i jacket, kan vara mycket farligt. Det visste Nikolaj Penttinen som gått brandförsvarets utbildning. Tack vare honom går det idag bara att se lite sot i botten på brödrosten. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-12-21 06:00
Att brödrosten krånglar och inte skjuter upp brödet det känner alla i familjen Penttinen till. Men det är lätt att glömma och det var precis det som hände. Tillsammans med kompisen Fredrik var bröderna Nikolaj 10 år och Hannes 8 år ensamma hemma och tittade på tv. De hade precis kommit hem efter skolan och stoppat ner bröd i brödrosten.
- Vi märkte att det blev så ljust från köket, berättar Nikolaj, Hannes och Fredrik ståendes vid den gamla brödrosten som fortfarande bär spår av händelsen.

Lågor ur brödrosten
När Nikolaj reste sig ur soffan såg han lågorna slå upp från brödrosten ute i köket.
- Alla blev vi jätterädda eftersom vi var ensamma hemma, säger Fredrik och Hannes.
Men Nikolaj behöll lugnet och kom ihåg vad han lärt sig på brandförsvarets utbildning.
- Man ska inte hälla vatten på elektriska saker så jag drog ut sladden som jag lärt mig och sa till de andra att släppa ut vår hund Quinnie. Jag var rädd för att hon skulle få i sig för mycket rök, berättar Nikolaj.
Sedan ringde han larmnumret 112. Men när sekunderna tickade på utan att någon svarade beslutade sig Nikolaj för att släcka elden själv och lade på luren.
- Det brann ju och jag ville inte bara stå och titta på. Lågorna var så höga att jag blev rädd att köksskåpen i trä över brödrosten också skulle börja brinna, förklarar han.
Utan problem lyckades Nikolaj släcka elden bland annat genom att slå på den. Och minns den lättnad han kände efteråt.
- Det var så skönt, ler han och får medhåll från Hannes och Fredrik.
Efteråt ringde de upp pappa Janne som snabbt och oroligt skyndade hem till radhuset i Smedby.
- Det låter ju så dramatiskt. Men jag måste säga att jag är mycket stolt över hur Nikolaj med hjälp av Hannes och Fredrik skötte det, säger Janne.
Det var i sexårsgruppen för fyra år sedan som Nikolaj lärde sig hur han skulle göra om det började brinna. Och med facit i handen verkar det vara en bra utbildning.
- Alla barn borde få gå en sådan här utbildning. Utan den hade det kunnat gå riktigt illa hemma hos oss. Om träskåpet som brödrosten stod under också hade tagit eld kunde slutet ha sett annorlunda ut, konstaterar han och tittar på den gamla brödrosten som snart ersätts av en ny.
<B>Brandförsvarets utbildning av sexåringar</B>
I drygt åtta år har Norrköpings brandförsvar utbildat sexåringar i Norrköping.
Östergötland är det enda länet i Sverige där så gott som alla sexåringar får den här utbildningen.
Sexåringarna får bland annat lära sig hur de ska krypa under röken, att det är viktigt att ha brandlarm och att inte leka med tändstickor.
? Sexåringarna är en av våra viktigaste grupper att utbilda, säger Detlef Teske, chef för de externa utbildningarna på Norrköpings brandförsvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om