Nedläggningshotade programmet blir kvar på Ebersteinska

Vård- och omsorgsprogrammet på Ebersteinska har haft svårt att locka elever och hotades av nedläggning. Nu har utbildningsnämnden beslutat att programmet ska finnas kvar. "Vi tror och hoppas att vi ser en vändning i söktrycket", säger Ingrid Cassel (M), ordförande i nämnden.

Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet har efter frågad kompetens, dessutom verkar intresset för utbildningen öka, menar Ingrid Cassel (M) ordförande i utbildningsnämnden.

Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet har efter frågad kompetens, dessutom verkar intresset för utbildningen öka, menar Ingrid Cassel (M) ordförande i utbildningsnämnden.

Foto: Eva Jensen, Arkiv

Norrköping2024-01-17 16:05

Vi har tidigare berättat om en lång rad sparförslag som lagts fram för att gymnasieskolan ska få en budget i balans. Under onsdagens sammanträde med utbildningsnämnden var ett av dessa uppe för beslut, nämligen en nedläggning av vård- och omsorgsprogrammet på Ebersteinska. Programmet har idag 69 elever fördelade på tre årskurser och prognostiserade för ett underskott på cirka en miljon 2023. Programmet finns idag också på Drottning Blankas gymnasieskola och på Norrköpings lärlingsgymnasium som lärlingsutbildning. 

När Ingrid Cassel för några dagar sen besökte utbildningen var eleverna upprörda över förslaget och lämnade över en namninsamling i protest. "De kanske sparar pengar just nu, men i framtiden kommer det bli dyrt om det inte finns några undersköterskor, då blir det synd om de gamla", sa en elev till Norrköpings tidningar

Efter besöket på skolan var Ingrid Cassel beredd att ompröva beslutet. Förslaget från Borgerlig samverkan, och som sen antogs av en enig nämnd, var att fortsätta med den skolförlagda vård- och omsorgsutbildningen. Samtidigt finns lärlingsutbildningen kvar och man vill se ett fördjupat samarbete mellan dem. Skälet är att politikerna ser en ljusning i antalet sökande.

– Vid första antagningen var de 15, men den klass som kom in i höstas är 29 elever, så det är en full klass. Vi tror och hoppas att det här är en vändning, säger Ingrid Cassel.

Det budgeterade underskottet för 2023 har också minskat betydligt.

– Nu ligger vi på cirka 300 000 kronor. Får vi in fler elever så räcker elevpengen och ekonomin blir bättre.

Hur stor betydelse hade elevernas synpunkter vid ert beslut?

– Eleverna påverkade inte så mycket, även om de är viktiga. Däremot hade vi en bra diskussion med lärarna. Man har lyckats få fler sökande utan några större insatser och de har en stabil klass och ser framåt. Vi är ju intresserade inte bara av att få fler sökande utan av att få igenom gruppen och ut på arbetsmarknaden. Där var samtalet med eleverna väldigt tryggt. 

Ingrid Cassel tror också att möjligheten till att få en certifiering som godkänd undersköterska kan öka intresset för utbildningen.

– Man måste som elev ansöka själv hos Socialstyrelsen men båda utbildningarna leder till att man är behörig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!