Amanda Sundberg och Lina Forsberg studerar sista året på Ksm-programmet, kultur, samhälle, mediegestaltning. De skrev en c-uppsats, på uppdrag av kommunen, om studenternas relation till Norrköping som stad och undersökte hur många som stannar kvar i staden efter utbildningen.
- Som student här lever man ganska isolerat. Många är engagerade i skolan men har inga kontakter utanför universitetet, säger Amanda Sundberg.
ArbetsmarknadsdagAndra utbildningsområden, bland annat teknologerna, har haft liknande projekt tidigare. Det här är första gången humaniorastudenter får en egen dag.
- Vi vill inte vara en rekryteringsmässa. Vi vill öka kommunikation och nätverkande inom humaniora, säger Lina Forsberg.
Tanken är att studenterna ska kunna knyta kontakter lokalt för att ha någonting att luta sig mot när utbildningen är över. Många som studerar i Norrköping kommer från andra orter och har inget kontaktnät här när de är klara med skolan.
Kärlek, Zlatan och kvinnoförtryckBjörn Ranelid inledde dagen med en föreläsning. På 45 minuter pratade han om hur språket blir sämre och sämre, om Zlatan, om kärlek, om Ranelidska, om Hitler och om Steven Hawking.
- Det var roligt. Enormt spännande att prata med ungdomar, säger Björn Ranelid som gör många föreläsningar på skolor runt om i landet.
Det var högt tempo på talaren. Sammanfattningsvis så var budskapet att vi ska ta hand om varandra, inte ha några fördomar och vårda språket.
Månader av förberedelserAmanda Sundberg och Lina Forsberg har arbetat heltid med Radardagen sedan januari och hoppas på runt 2000 besökare. Det har varit mycket att fixa med bokning av företag och kampanjer på skolan. Under dagen bjöds det på föreläsningar, debatt om lärarlegitimationen och ett mässgolv med olika företag på plats. På kvällen blev det after work-mingel och ytterligare chans till nätverkande för studenterna.
Förhoppningen är att projektet ska leva vidare nästa år, men då får andra studenter arrangera det hela.