Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nationellt prov stals

Trots att det nationella provet i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 9, stulits och läckt ut på sociala medier, så användes det.

Stoppas inte av stölden. Markus Brunfelt, rektor på Kunskasskolan, säger att  man genomför nationella provet i svenska, trots att det stals i Stockholm i förra veckan och har läckt ut på sociala medier.

Stoppas inte av stölden. Markus Brunfelt, rektor på Kunskasskolan, säger att man genomför nationella provet i svenska, trots att det stals i Stockholm i förra veckan och har läckt ut på sociala medier.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2018-03-21 16:00

Vi kontaktade Markus Brunfelt, rektor på Kunskapsskolan i Norrköping, som är en av skolorna som drabbas av stölden:

– Vi bestämde att ändå genomföra provet, precis som det är tänkt från början.

Men är det inte ett värdelöst prov, eftersom det tydligen läckt ut på snapchat på sociala medier?

– För det första kan jag berätta att vi inom koncernen hade mycket diskussioner, när vi fick reda på stölden, säger Markus Brunfelt. Men vi beslutade att inte sätta in något ersättningsprov, utan genomföra nationella provet som det var tänkt.

– Det beslutet grundade vi på att den här typen av prov, ändå ger ett visst värde till lärarna inför betygsättningen.

Men enligt TT stals även facit på provet?

– Det som stals var bland annat ämnena man kunde välja på, för att skriva en uppsats. Och även om eleverna får tag i ämnena i förväg och därmed får längre tid att fundera på vilket ämne man ska välja, så kommer ändå elevernas kvaliteter fram, när det gäller förmågan att skriva en uppsats och lägga upp en struktur.

– Våra lärare anser jag också vara så proffsiga, att de kan bedöma om eleven kan misstänkas ha fuskat eller inte och kanske överpresterat enormt, mot vad man kan ha räknat med.

Hur ser du annars på stölder av nationella prover och deras spridning i förväg på sociala medier?

– Det har ju hänt förr och det känns lika tröttsamt varje gång det händer och sedan sprids på sociala medier, säger Markus Brunfelt.

Har du någon lösning på problemet?

– Den enda lösning på sikt, är väl att digitalisera provet och att det kommer ut samma dag som det ska genomföras ute på skolorna.

– Och den här digitaliseringen verkar vara på gång och diskuteras nu hos Skolverket. Det gäller ju bara att alla elever i hela landet har tillgång till datorer, innan man kan distribuera provet på det sättet. Då tror jag att risken för fusk åtminstone blir mycket svårare att klara.

Det var alltså i förra veckan som det här nationella provet i pappersform, stals vid ett inbrott i Stockholm. Men inte heller Skolverket har tänkt att dra tillbaka det här betygsgrundande provet. Så här skriver man på sin hemsida:

"Skolverket går nu ut med en uppmaning till alla lärare att "vara observanta vid bedömning av provsvaren" för att upptäcka uppenbart fusk. Är det stora avvikelser mellan provsvaren och hur eleven presterar i ämnet annars kan det vara tecken på fusk."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om