– Det är verkligen fem i tolv. När kommunerna nu äntligen har blivit intresserade av närproducerad mat, så är vi inte så många svenska köttproducenter kvar. Det konstaterar Britta Andersson, som tillsammans med maken Lennart driver Nära Kött i Norsholm.
De är en av de lokala producenterna under veckan och levererar 1,8 ton korv till tisdagens måltid.
Gått ner i prisSedan tidigare har Anderssons ett treårigt avtal med Norrköpings kommun, som innebär att de levererar köttfärs tre gånger per termin till kommunens skolor.
– Vi har fått gå ner i pris, för att kommunen ska våga prova för vi vill verkligen att skolbarnen ska få bra mat. Men på sikt klarar vi inte dessa priser, konstaterar Britta Andersson.
Värna miljönTanken med nästa veckas ekologiska och närproducerade vecka är att värna om miljön lite extra. Det berättar Elisabet Marklund, kostekonom på kommunens konstenhet.
På måndagen bjuds eleverna på bacon- och potatislåda, där potatisen är närproducerad och har odlats utanför Linköping. Det är inte bara potatisen som är östgötsk, även receptet kommer från Östergötland enligt Elisabet Marklund
Norrköpings kommun har sneglat på Linköping, som tidigare har haft temaveckor med ekologisk och närproducerad mat.
– I dag har vi 21 procent ekologiska råvaror i skolmåltiden. Vi skulle vilja ha ännu mer sådan mat men den närproducerade och ekologiska maten är enligt tidigare avtal cirka 30 procent dyrare, konstaterar Elisabet Marklund.
Utred skolmatenBritta Andersson skulle vilja att politikerna tog beslut om att utreda skolmaten mera ingående.
– Vad skulle det innebära om råvarorna till skolmaten skulle få kosta lite mer? Istället för nio kronor per portion, så skulle den få kosta elva kronor istället. Kanske skulle det inte bli dyrare i det långa loppet? Med färre tillsatser i maten och med ett mindre svinn i skolorna, konstaterar Britta Andersson.