"När jag var ung hade vi inget att säga till om"
När Internationella kvinnodagen firas i dag kan alla kvinnor se tillbaka på minst 50 års kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.Edit Jonsson, 103, minns tiden när det var kvinnans uppgift att föda barn och sköta hemmet.
Edit Jonsson, 103 år, bor i Norrköping men är född i Östra Ryd. "Jag var vad man brukar säga en torparunge, för mig och mina syskon var det inte att tänka på att studera vidare", berättar hon. Som 18 åring gifte hon sig och då skulle hon sköta hemmet, drömmen att jobba som sjuksköterska fick hon lägga på hyllan. FOTO: ANITA KJELLBERG (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se
Foto: Fotograf saknas!
Edit föddes 1902 i Östra Ryd i ett torp med kök och ett rum. Som torpare var det inte att tänka på att studera vidare, varken för Edit eller hennes sju syskon. Efter folkskolan på sammanlagt sex år fick Edit stanna kvar i föräldrahemmet och hjälpa till med hushållet. Det var en sorts förberedelse för att klara livet som gift.
När Edit var 18 år gifte hon sig och flyttade till Norrköping. Och då var det självklart att hon skulle ta hand om hemmet.
- Då skötte jag allt där. Jag har alltid tyckt mycket om att baka och laga mat och det höll jag på med tills jag fyllde 90 år, men det vågar jag inte längre, ler hon och bjuder på en chokladbit.
Stor skillnad
Det är stor skillnad på hur kvinnor har det idag mot hur det var när Edit var ung.
- Idag har de unga så mycket om sig, så mycket som de vill göra. När jag var ung hade vi inte något att säga till om. Det var bara männen. Vi kvinnorna skulle vara hemma och laga mat, förklarar hon och är glad över att kvinnans situation har förändrats.
När Edit blev änka, vid 41 års ålder, kom hon ut i arbetslivet. Först som husa och senare arbetade hon på ett konditori. När hon var ung drömde hon om att bli sjuksköterska.
- Det var inte att tänka på om man bodde på landet. Det gick inte att studera vidare, inte ens för mina bröder, säger hon och betonar att hon idag är mycket nöjd med livet.
1921 hade de svenska kvinnorna möjlighet att använda sin rösträtt, men av det minns inte Edit så mycket. Då, bara 19 år, var hon för ung för att rösta, åldersgränsen var nämligen på 23 år. Nu talas det om ett feministiskt parti och det ser Edit ljust på.
- Det är bra, jag tror att det behövs, säger hon och tycker att det är bra att den internationella kvinnodagen finns.
- Vi har också saker att säga och inte bara alla män, vi förstår lika bra vi med, konstaterar hon.
<span class=Rub1>"Visst behövs ett feministiskt parti"
<span class=Ing><b>NORRKÖPING
Mäns våld mot kvinnor, diskriminering i arbetslivet och utseendefixering.
Det är några av många frågor som borde föras fram på dagordningen anser Magdalena Gustavsson i studentföreningen Syster Yster.</b>
Idag har den feministiska studentföreningen flera aktiviteter på gång. Kvinnliga förebilder visas i Kåkenhus under hela dagen och föreningen finns även med i Arbetets museums aktiviteter. Under kvällen kommer det även att bjudas på feministisk sång i studenternas hus.
- Det blir mer kvinnor som sjunger och framför låtar, och definitivt inte låtar med sexistiskt budskap som annars kan förekomma, förklarar Magdalena Gustavsson som är starkt engagerad för jämställdheten mellan män och kvinnor.
- Det finns hur mycket som helst att arbeta med vad gäller jämställdhet och kvinnor.
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog ska idag lansera sitt eget nätverk Feminista. Dessutom har det spekulerats om ett nytt kvinnoparti. Kanske kommer Ebba-Witt Brattström, Gudrun Schyman och Maria-Pia Boëthius att presentera ett gemensamt partiprogram under dagen.
Magdalena Gustavsson anser att det inför det kommande valet behövs ett feministiskt parti.
- Jag tycker att det är bra. Det skulle tvinga andra partier i valrörelsen att lyfta fram de här frågorna, ge dem ett allvar, säger hon, men tror inte att det kommer att finnas kvar någon längre tid.
- Jag inte på ett sådant parti i längden. Det är nog svårt att veta vart det står i andra frågor som placerar partierna på en höger och vänsterskala, förklarar hon, men betonar att ett feministiskt parti helt klart skulle få hennes röst.
Den internationella kvinnodagen (den 8 mars) firas av kvinnogrupper över hela världen. Datumet firas också avi FN och i många länder är det en nationell helgdag.
I februari 1909 firades den första Nationella kvinnodagen i USA.
År 1977 antog FN:s generalförsamling en resolution som uppmanade medlemsländerna att uppmärksamma Internationella kvinnodagen.
Under åren 1976 till 1985 ändrades synen på kvinnorna från att ha setts som passiva mottagare av stöd och bistånd, till att betraktas som männens jämlikar, med lika rätt till resurser och möjligheter.
KÄLLA: FN