Det var ganska mycket slumpen som gjorde att Michael Floberg och Olena Mitasovas vägar korsades.
Samt ett krig i Ukraina.
Sedan Michaels fru läst om behovet på Facebook förra våren öppnade familjen Floberg sitt hem för ukrainska flyktingar. Olena och hennes son flyttade in. Maken är däremot kvar i hemlandet. Familjen har varit separerad i över ett år nu.
Resan till Sverige var naturligtvis en stor omställning men lyckligtvis fanns det gemensamma nämnare att bygga den nya relationen på.
– Jag har arbetat som musiklärare i 17 år och när jag kom hit och såg alla instrument på väggarna hemma hos Michael så kände jag bara direkt att jag var "in heaven", säger Olena och skrattar.
Det genuina musikintresset byggde broar – och väckte gamla drömmar till liv.
Efter sju månader kunde den lilla familjen från Kiev flytta till en egen lägenhet i Navestad.
Barnläkaren Michael är sedan länge aktiv på Norrköpings musikscen och involverad i jazzklubben Boogaloo. Han kommer från Borås-trakten och utbildade sig i Linköping innan han fick tjänsten som barnläkare i Norrköping, där han numera är rotad.
– Jag har länge känt att jag vill få in musiken i behandling av barn och när Olena kom hit, med sin bakgrund, kände jag att det var helt rätt att satsa med henne.
Sagt och gjort. I mars registrerades Norrköpings Musikateljé, som ska stå på två ben: Musikterapi och pianolektioner.
– Pianoundervisningen görs för barn som aldrig rört ett piano eller kanske spelat lite hemma. Musikterapin, som Olena kommer ägna sig åt, riktar sig till barn och vuxna med olika funktionsvariationer. Det kan vara språkstörningar, autism eller Adhd. Målet på sikt är att arbeta mot regionen, förklarar Michael som kommer att jobba kvar som barnläkare och sköta musikateljén på deltid.
Han säger att det inte är någon brådska med att låta företaget växa i Norrköping.
– Vi tror ju på de här och vill göra vår grej. Jag vet att det står flera hundra barn i kö till Kulturskolan som erbjuder pianolektioner. Där kan vi avlasta en del.
Olena och Michael brinner för musiken – och är vana vid att arbeta med barn.
– Under min tid här i Sverige har jag saknat barnen från Ukraina. Många av de som är här är traumatiserade av kriget hemma. Då kan musiken spela en viktig roll. Det är många som frågat mig när vi kan starta men vi har inte kunnat dra igång det hela förrän nu.
Men att använda musik som ett instrument inom vården är inte helt okontroversiellt.
– Man är nog lite mer avvaktande till alternativa behandlingsformer i det här landet, musikterapin finns bara lite här och där, medan den är mycket vanligare i exempelvis Norge, fortsätter Michael Floberg.
Hur kan musiken hjälpa drabbade barn och vuxna?
– Forskarna menar att man med musikens hjälp tränar flera delar av hjärnan på samma gång. Det handlar om motorisk träning och att öva samspel och kommunikation. Man kan stärka vissa individuella funktioner.
Musikateljén har ett nära samarbete med BON, Barn och neuropsykiatriskt centrum, som har sina lokaler på Gamla Rådstugugatan i Norrköping och Olena utbildar sig inom FMT, Funktionsinriktad musikterapi.
Olena Mitasova är peppad inför uppgiften.
– Det är faktiskt något jag drömt om länge, men i Ukraina hade jag inte råd att genomföra en sån här sak. Men Michael är barnläkare, jag är barnlärare. Tillsammans kan vi skapa någonting bra, slutar hon.