- Det är något med urkraften som lockar mig i pyrotekniken. Det är eld, explosioner och tryckvågor. Det är skrämmande och farligt, så man nästan kan bli lite rädd. Fyrverkerier är som en bra thriller.
Så försöker han förklara sin passion för pyroteknik, Mr Musikfyrverkeri. Martin Hildebrand, som tävling efter tävling har sopat mattan med konkurrenterna i Musikfyrverkeri SM.
- Jag jobbade länge parallellt med musik och fyrverkeri. När SM i Musikfyrverkeri började i början av 2000-talet blev det en passion. Tävlingen var förresten omöjlig tidigare, då fanns inte den precisionen i pyrotekniken, säger han.
Olika musiktemanÅrets musikfyrverkerier har fyra olika musikteman i det populärmusikaliska fältet: Ledin, Beatles, Bond och Abba.Urvalet är gjort av Martin Hildeberg och de andra på Göteborgs Fyrverkerifabrik i samråd med Augustifestens ledning.
- Fyrverkerimusik handlar om att förmedla känslor. Det är ungefär samma symbios som mellan film och filmmusik. Man förstärker känslor och stämningar med musiken, säger Martin Hildeberg.
- Man vill gärna skapa en dramatik och då behövs variation och dynamik i musiken. Både lugna och kraftiga partier behövs. En monoton diskodunkarlåt som mal på på samma sätt i tio minuter är inte så rolig att skjuta till. Det måste hända någonting.
- Vanliga poplåtar med tydlig struktur, svagare vers och stark refräng passar bra. Det är ganska mycket sådan musik vi kör på årets Augustifest.
Martin Hildebergs personliga favorit är Beatles - inte bara för musikens skull, utan för att musiken ger dem som en riktig utmaning.
- Beatles blir det mest nyskapande och ambitiösa fyrverkeriet. De låtarna är så korta och det händer mycket i dem, för oss är det en utmaning som jag ser fram emot, säger han.
Han förklrar att ju mer taktfasta låtarna är, desto mer krävs av precisonen i skjutningen. Till svepande symfonisk musik kan man skjuta mer på känsla än tidsprecision.
Men även fyrverkeriet med Tomas Ledin-låtar blir något nytt inom musikfyrverkeri. Martin Hildeberg kan inte minnas att en enda låt på svenska funnits med i SM i Musikfyrverkeri någon gång sedan starten år 2000.
Ingen stor miljöbovUnder senare år har ett motstånd mot fyrverkerier växt, med tanke på de miljöfarliga ämnen de innehåller. Men Martin Hildeberg påpekar att utvecklingen går åt rätt håll och att även annan underhållning tär på miljön.
- Många tittar på ett sådant här evenemang, det är resurssnålt per person. En konsert drar med sig annan förbrukning av engångsmaterial, energi och transporter.
- Ser man till helheten är inte fyrverkerier någon stor miljöbov. Tror man att man förbättrar miljön genom att ta bort fyrverkerier så lurar man sig. Det är en så marginell verksamhet, men den påverkan på miljön som finns jobbar vi med att minska. Bly är borta numera och mycket händer på den fronten när kunderna är mera miljömedvetna.
Till sist, vilket väder hoppas ni på nu?
- Det ska vara klart väder, gärna en liten bris som för undan röken och då helst inte mot publiken. En svag västlig bris vore nog bäst.