Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mordmisstänkt fick inte träffa sina anhöriga

När den mordmisstänkte mannens häktningsförhandling hölls i polishuset i Norrköping fick familjen aldrig komma in. Nu får polisen i Norrköping kritik av Justitieombudsmannen, JO.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2017-03-09 11:59

De närstående menar att de i god tid stod utanför porten och väntade. Vid tidigare tillfällen var dörren låst och de förutsatte därmed att den var så även denna gång.

Trots att flera passerade in och ut genom porten blev de närstående inte insläppta.

När tiden för häktningsförhandlingen, gällande missytankte om mord, närmade sig knackade personerna på dörren, varefter en polis öppnade och meddelade att den varit olåst.

Efter detta upptäckte familjen att ordförande hunnit besluta om lyckta dörrar. Men när lampan släcktes och dom skulle avkunnas fick de anhöriga inte heller chans att komma in. Domen avkunnades ”väldigt snabbt”, enligt polisens redogörelse.

Polisen i Norrköping har gjort gällande att man inte anser att den anmälan om tjänstefel som upprättats är rimlig och förundersökningen har lagts ner. Däremot har polischefen i en skrivelse sagt att man ska se över rutinerna för hur poliserna agerar vid häktningsförhandlingar.

”Rätten att vara åhörare vid offentliga domstolsförhandlingar får inte endast vara teoretisk. När en domstolsförhandling äger rum i polisens lokaler är det viktigt att polispersonalen ser till att den som vill närvara har möjlighet att komma in i förhandlingssalen så fort förhandlingen är offentlig”, står att läsa i yttrandet.

Jo väljer att rikta kritik mot pilisen, ”Oavsett att det rörde sig om en mycket kort del av förhandlingen har nn:s grundlagsfästa rätt att närvara vid den åtsidosatts. Polismyndigheten kan inte undgå kritik för detta".

Det var dock för efter att den anklagade mannens advokat Tomas Bodström begärt att fallet skulle tas upp igen som JO valde att rikta kritik mot Polismyndigheten. Den första anmälan, då av den då häktade med familj, inlämnad den 10 februari 2016 valde JO att inte agera på. Den andra anmälan lämnades in i mitten av mars samma år. Då med hjälp av advokat Tomas Bodström.

– Det var de anhöriga och min klient som var väldigt upprörda över det här och ville anmäla och då hjälpte jag dem, säger advokaten, som ser allvarligt på det inträffade.

– Det är såhär att när man är häktad så är man så extremt isolerad. Särskilt om det är med restriktioner. Det är egentligen bara några få sekunder man får vara i samma rum som sina anhöriga. Det kan vara den enda minuten man får på hela månaden. Då är det väldigt viktigt att den minuten inte tas ifrån en.

Tomas Bodström påtalar att det inte handlar om att peka ut nån enskild polis, utan att värna om rättigheter.

– Sverige har fått väldigt mycket kritik för att vi isolerar människor på häktet för mycket. Det här är väldigt viktigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om