Folkbladet träffade personalen på Vilbergens hemtjänst efter att kommunen varit där och informerat om övertagandet av verksamheten som sker nästa år. Personalen var missnöjd med träffen och kände att många frågor förblev obesvarade.
Mona Olsson (V), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, håller inte med.
- Där har vi olika uppfattningar, jag uppfattar att de fick svar på sina frågor. Vi hade en informationsdag med full styrka. Personal från Attendo, vård- och omsorgskontoret, politiker, kommunens personalavdelning och fackliga representanter var där.
SplittringarMycket av missnöjet handlar om osäkerhet kring arbetsgruppen och deras chef.
- Pia Bravo ja, hon är älskad. Men enligt gängse förfarande går chefer inte över till kommunen per automatik, till skillnad från övrig personal. Chefernas situation kommer att förhandlas i personalutskottet. Men det skulle förvåna mig mycket om vi inte återser många av cheferna i den nya verksamheten, säger Mona Olsson.
Att kommunen sätter i system att splittra på arbetsgrupper under verksamhetsövergångar stämmer inte enligt Per-Olov Strandberg, chef på personalkontoret.
- Det kan jag dementera, jag har aldrig hört att det skulle fungera så, säger Per-Olov Strandberg, säger han.
Ideologiskt beslutMona Olsson poängterar också att beslutet att ta över Vilbergens hemtjänst inte har något med den senaste tidens skandaler kring Attendo.
- Nej, det kom senare och har absolut ingenting att göra med vårat beslut. Vi gör det här av ideologiska och praktiska skäl. Vi står inför en förändring i och med kommunaliseringen av hemsjukvården som kommer att beslutas i höst. Det underlättar om vi har så mycket som möjligt i kommunal regi när den förändringen sker.
Målet är att det ska bli så lite förändringar som möjligt i verksamheten.
- Jag försäkrar att vi ska göra allt till det allra bästa så att alla blir nöjda, säger Mona Olsson.