Det är Skatteverket som på egen hand menar att second hand-verksamhet är skattepliktig verksamhet, precis som all annan försäljning. Något som nu second hand-branschen, med Myrorna, Röda Korset och Stadsmissionen i spetsen, nu kämpar emot.
– Eftersom det inte är ett politiskt förslag, agerar vi nu med mycket lobbying och påverkan på politiker att försöka stoppa det här förslaget, säger Jimmy Tunlind, produktionschef hos Myrorna i Norrköping.
Vilka motargument har ni?
– Vi har flera motargument. Bland annat att alla de varor vi säljer har skänkts till oss och därmed redan betalats med moms av första ägaren. Dessutom skulle 25 procent i moms, radera ut hela vår vinst av verksamheten och därmed all hjälpverksamhet som vi bekostar med vinsten. Då är det stor risk att staten får gå in och bekosta mer hjälpverksamhet och då försvinner ju ändå deras inkomst av vår momsbeskattning...
– Dessutom skulle vi tvingas höja priset på alla våra varor och därmed skulle säkerligen försäljningen minska och vi skulle hamna i en negativ trend.
Finns det risk att Myrornas butiker läggs ner?
– Inte direkt, eftersom vi även har en socialt viktig roll, med alla som får arbetsträna hos oss, för att komma tillbaka i livet igen. Men på sikt kanske Frälsningsarmén, vår huvudman, inte tycker det är lika intressant med butikerna, om de inte alls hjälper till med intäkter till hjälpverksamheten.
– Och det finns ännu ett argument mot momsen och nedläggningsrisken för butikerna, nämligen all återvinning som vi bedriver och som är miljömässigt bra för samhället. Det vill säga att vi säljer begagnade varor som annars bara skulle slängas på returpunkterna och brännas upp...
Har du något motförslag till Skatteverket?
– Ja, att man gör som i England, för där har man infört moms på second hand-butikerna, men man har satt momsen till noll procent...
Även på Röda Korset i Norrköping, är man oroad över momsförslaget:
– Det här med moms på våra varor är ett förslag som nämnts i flera år, säger kanslichefen Torsten Andersson. Visserligen menar EU att det ska vara moms på allt som säljs, men vi hoppas fortfarande på ett undantag för second hand-handeln.
– Och moms blir ju en nackdel för våra kunder, eftersom vi då får höja priserna för de som handlar hos oss, som ofta är de ekonomiskt svagare i samhället, säger frivillingledaren Ulrika Öberg. Vi har dessutom alltid ett flertal arbetstränande människor här och för dom är säkerligen arbetet här både socialt och mänskligt viktigt för att de ska bygga upp sig igen rent mänskligt.
Ett undantag finns, skriver Skatteverket, och det gäller butiker som har öppet högst 24 timmar i veckan eller där majoriteten av de anställda arbetar ideellt. Då slipper man moms.