Som vi tidigare berättat blev den tillfälliga returpunkten som byggdes vid Fiskebyvägen dubbelt så dyr som beräknat, 21 miljoner kronor i stället för 10 miljoner. Orsakerna är att man valde att asfaltera större ytor än först planerat, bekämpning av den invasiva växten parkslide och sanering av förorenad mark.
Nodra har beslutat att skriva av investeringen på sju år och när den nya anläggningen Nodra Park kan stå klar är högst osäkert.
Sofia Jarl kallade på onsdagen till presskonferens där hon riktade kritik åt flera olika håll. Att situationen kunnat uppstå ser hon tre skäl till. Ett: att det inte finns byggklar mark att ta i anspråk. Två: avsaknad av politiska beslut. Tre: Otillräcklig samordning mellan olika kommunala bolag och förvaltning.
Sofia Jarl vill nu se en särredovisning av de extra kostnader som uppstod på den tillfälliga returpunkten, så att skattebetalarna kan följa vart pengarna tagit vägen. För att bygga Nodra Park fick Nodra en budgetram tilldelad från kommunfullmäktige på 100 miljoner.
– Jag är ganska orolig för att de här 100 miljonerna ska springa iväg till den tillfälliga returpunkten och att skattebetalarna i slutänden inte ska få det Nodra park som vi faktiskt har fattat beslut om, säger hon.
Det är inte första gången som Sophia Jarl lyfter att investeringsprojekt blivit dyrare än planerat. Därför vill hon att kommunen inför en referensgrupp med både politiker och tjänstemän som kontrollerar att ramarna efterlevs.
– Att kommunfullmäktige sätter en budgetram är inte ett fullgott verktyg för att hålla koll på investeringarna. För några månader pratade vi om Ebersteinska gymnasiet där man meddelat att det skulle kosta 12 miljoner och sen sa att det blev 28 miljoner, sen har vi det som hände vid Gustaf Adolfsplan.
– Det är svårt som skattebetalare att syna det här, så det vi föreslår är att det ska finnas en politisk referensgrupp så att man kan stämma av kostnader löpande gentemot dem som är ansvariga.
Anders Karlsson, avgående affärsområdeschef avfall på Nodra, betonar att avfallsverksamheten i Norrköping inte är skattefinansierad.
– All avfallsverksamhet finansieras via avfallstaxorna, så allt som skrivs om att vi slösar med skattepengar, det är inte korrekt. Både vatten- och avfallsverksamheten är 100 procent avgiftsfinansierad, det gäller både driftkostnader och investeringar som vi gör.
Har fördyringen av den tillfällliga returpunkten betydelse för hur mycket pengar ni kan lägga på Nodra Park?
– Ja och nej. Vi har ju ett ansvar för att driva vår verksamhet så kostnadseffektivt som möjligt. Det gör vi nu genom att stanna på den här platsen några år längre än vi först tänkt, så att vi kan fördela kostnaden över fler år. På så vis behöver fördyringen inte påverka vad vi har råd att göra på Nodra Park.
Sophia Jarl har också lämnat in en interpellation till kommunfullmäktige som handlar om den avfallsplan som antogs 2020. Hon konstaterar att fyra av tolv mål har en direkt koppling till Nodra Park. Det handlar bland annat om att kommunen ska skapa förutsättningar för återbruk, underlätta för delningsekonomi och öka kunskapen om hur man lever mer resurssnålt.
– Alla de här punkterna hänvisar till Nodra Park som skulle stå färdig till 2023. Alla de här målen kan falla, eller faller, utifrån att den inte finns. Det blir problematiskt.