Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mobilmast som blev flaggstång

3GIS fick inte sätta upp en 3G-mast vid Lindö loge.
Därför satsar företaget på en mobilmast förklädd till flaggstång.
- Det är inte iögonfallande som ett torn, utan tillför ju något positivt om det hänger en vimpel i området, säger Anders Nilsson, på 3GIS.

NORRKÖPING2005-11-26 06:00
Bygget av 3G-flaggstången vid Lindö loge påbörjades nyligen. Men för mindre än ett år sedan avslogs en begäran om att bygga en 3G mast mindre än hundra meter från den nu aktuella platsen.
En kärnfråga är nu om bygglovs krävs för flaggstången/masten.
- Om det krävs bygglov får de närboende möjlighet att yttra sig. Det kan vara viktigt i sådana här sammanhang, säger Mikael Sleman, 3G-miljösamordnare på länsstyrelsen.

Behöver inte bygglov
Bygglovchefen Claes Elgström har en annan åsikt. Han understryker att byggnaden avgör om den är bygglovspliktig.
- Flaggstänger och antenner behöver inget bygglov. Jag vet att de valt att sätta en flaggstång i Lindö, för vi kan inte lämna bygglov för en mast på det området de tänkt från början. Vilka antenner som sitter i masten har inte vi med att göra.

Prövats i Göteborg
I Göteborg, i den välmående stadsdelen Näset, har saken redan prövats. Där tog länsrätten fasta på att syftet med masten/flaggstången var att den skulle innehålla en 3G-antenn och därför behöver bygglov. "Det förhållande att masten är utformad som en flaggstång samt att det går att hissa en flagga i densamma förändrar inte länsrättens bedömning." Domen överklagades och kammarrätten i Göteborg fastslog länsrättens dom.
Ärendet vandrat mellan olika kommunala enheter. Nu ligger det på mark- och exploateringsenheten.
- Marken ligger på tekniska nämnden och de vill inte upplåta sin mark. De vill inte syssla på upplåtelser av master, utan pekar på oss. Det har blivit interna diskussioner eftersom ingen vill ta i frågan, erkänner Björn Lunnerdal, överingenjör på Mark- och exploateringsenheten.
- Vi har gått på vad man sagt på bygglovskontoret, där man hävdar att flaggstänger är befriade från bygglov. Men jag tycker inte att man ska dölja för allmänheten att det kommer en mast. Allmänheten ska ha rätt att tycka till.

Utökad rätt
Med hänvisning till samhällsnyttan har regeringen utökat rätten att dra ledningar på mark till att gälla även trådlös mobil kommunikation. Innebörden är att master och basstationer för bl a 3G kan sättas upp även mot markägarnas vilja.
- Risken är att det då blir en traditionell mast som är förfulande. Därför tyckte vi att vi skulle gå med på att bygga en mast i form av en flaggstång. Den är trevligare, säger Björn Lunnerdal.
- Men vi har fått in synpunkter både på telefon och skrivelser från dagiset och boende. Innan vi tar ställning ska vi lyfta det här upp på politisk nivå, där synpunkterna vägs in.
Frågan diskuteras alltså vidare till politikerna i stadsplaneringsnämnden. Nästa nämndmöte hålls den 9 december, men ärendet anses inte ha hög prioritet och det kan dröja till början av nästa år innan det tas upp. Sista ordet är långtifrån sagt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om