Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Misstänkte utpressaren i Eklöf-fallet riskerar två års fängelse

Åklagaren yrkade på två års fängelse för den 27-årige man som misstänks för försök till grov utpressning mot familjen Eklöf.
27-åringens advokat vill att åtalet läggs ned.

Utsatt för försök till grov utpressning - Ulf Elöf, grundare av Stadium.  
FOTO: ROBERT SVENSSON (arkiv)

Utsatt för försök till grov utpressning - Ulf Elöf, grundare av Stadium. FOTO: ROBERT SVENSSON (arkiv)

Foto:

NORRKÖPING2005-02-03 06:00
Det står utom allt tvivel att 27-åringen skrivit utpressningsmejlen till Stadiums vd Ulf Eklöf, menade kammaråklagare Ingmarie Olsson i sin slutplädering igår.
- Förutom att mejlen innehöll personlig information som få kände till, vet vi att han befann sig i Guatemala under den aktuella tiden, där ägaren till IP-adressen fanns, säger Ingmarie Olsson.
Åklagaren tryckte på att ett mejl från 27-åringen och de anonyma utpressningsbrev kom med tjugo minuters mellanrum från samma IP-adress, datorns unika identitet.
Av komplicerade tekniska förhör framgick att det är teoretiskt möjligt att ändra en IP-adress. Men inte ens polisens IT-experter har lyckats med det.
- Men man talar om Jesussyndromet, alla talar om det, men ingen har sett det, säger Anders Ahlqvist, chef för Rikskrims internetspaningsenheten.

Osannolikt påstående
I slutpläderingen påtalade åklagaren det osannolika i 27-åringens påstående att någon annan skulle ha använt hans datortrafik för att pressa företagsledaren på pengar.
- Det innebär att någon skulle ha hackat sig in i 27-åringens tre olika mejladresser och bemödat sig att skicka dem från länder som Guatemala och El Salvador. Vem som skulle ha lagt ner all denna energi vill han inte delge oss.
- Min slutsats är att X berättar den historia som gynnar honom bäst i stunden. Det vi fått höra är fabricerade historier, rena efterhandskonstruktioner, sa åklagaren.
Enligt åklagaren bör straffet inte bör understiga två års fängelse, dels på grund av brottet i sig men också för att 27-åringen återfallit i brottslighet.
27-åringens advokat, Morgan Gerdin, medger att 27-åringen "inte valt en lätt väg efter att ha ändrat sin berättelse".
- Men det han har gjort är att ta på sig ansvaret för de mejl han skickat, men sagt ifrån om de mejl han inte skickat.
Morgan Gerdin tog i sin slutplädering upp att Ulf Eklöf behandlat 27-åringen märkligt, efter separationen från företagsledarens dotter. Bland annat påstås Eklöf ha tagit kontakt med 27-åringens arbetsgivare, vilket resulterade att han förlorade jobbet.
Av de 25 mejlen har 27-åringen enligt egen utsago endast skickat 15. De tio senaste meddelandena, där tonen hårdnat, måste ha skickats av någon som knäckte lösenordet till e-postadressen, hävdar försvaret.
Att svarsmejlen från Eklöf inte är utredda ser Morgan Gerdin som en brist i utredningen. Han hävdar också att 27-åringen var i Mexico när åtta av mejlen skickats, det visar flygbiljetter och ett kvitto.
IT-polisernas vittnesuppgifter behöver inte heller knyta just 27-åringen till dem, utan det kan skickats av någon i samma stad, betonade Morgan Gerdin.

Bara hot
I första hand vill advokaten att åtalet ogillas, alltså läggs ned. Men i andra hand anser försvaret att 27-åringen bör dömas enbart för hot. Eftersom parterna inte hade någon fysisk kontakt, utan bara brevkontakt anser advokaten att det inte är försök till grov utpressning.
Beträffande straff yrkar advokaten på villkorlig dom med samhällstjänst. Om rätten skulle döma till fängelse påminde Gerdin om att ingen personkontakt fanns och att inga vapen var inblandade.
Domen kommer om en vecka, den 9 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om