Mannen har ett långt kriminellt förflutet och misstänks nu ha mördat en kvinna, alternativt grovt vållat hennes död, genom att injicera henne med droger.
Vid förhandlingen tidigare i somras ansåg Norrköpings tingsrätt att det fanns övertygande bevisning för handlingen.
Mannen har nu genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han både när gärningarna begicks och vid tiden för undersökningen lidit av en allvarlig psykisk störning. Det finns även risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet, vilket betyder att han kan dömas till rättspsykiatrisk vård.
Åklagare Jakob Borin hade även yrkat på att mannen, som är medborgare i Syrien, skulle utvisas och förbjudas att återvända till Sverige. Att mannen nu kan dömas till rättspsykiatrisk vård ska inte stå i vägen för utvisning efter att vården är avslutad, tror han.
– Jag har själv inte tidigare haft något sådant fall, där rättspsykiatrisk vård kombinerats med utvisning, men jag tänker att vården i så fall sker först, säger han.
Mannen kom till Sverige tillsammans med sin familj i slutet av 1980-talet, då han var runt tio år gammal.
Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet debuterade han i missbruk och kriminalitet i unga år. Han gick aldrig ut grundskolan och har aldrig arbetat, utan har levt som kriminell – bland annat har han haft en ledande roll i ett kriminellt nätverk, Han har dömts för mängder av brott: hot- och våldsbrott, rån, grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak. Efter avtjänade fängelsestraff har han några gånger remitterats till beroendevård och psykiatrin – utan framgång.
Personer i hans umgängeskrets beskriver honom som paranoid, aggressiv och oberäknelig. Enligt uppgift har han misshandlat och våldfört sig på flera kvinnor och ska även ha misshandlat och våldfört sig på den nu döda kvinnan.
I utredningen kring mordet har han varit allt annat än samarbetsvillig. Vid totalt 24 tillfällen har man försökt hålla förhör med mannen, som konsekvent vägrat. Han har även varit hotfull och utåtagerande på häktet – slagit sönder inventarier, barrikaderat celldörren med möbler och ska även ha kastat en mugg med urin på en kriminalvårdare.
Mannen har heller inte velat delta i den rättspsykiatriska undersökningen. Rättsläkaren konstaterar att han vägrat delta i samtal och har i stället pekat finger åt personalen. De få gånger han haft ögonkontakt med någon beskrivs blicken som "intensiv och hotfull". Och det konstateras att han bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.
Omständigheterna kring mannen hindrar dock inte att han kan dömas till utvisning.
Reglerna för utvisning på grund av brott skärptes i augusti 2022. De nya strängare reglerna innebär bland annat att kravet på synnerliga skäl för utvisning när personen vistats länge i Sverige tagits bort. Det är numera också tillåtet att utvisa en person som kom till Sverige som ung.
Det kan dock vara svårt att utvisa personer till Syrien. Förra året visade en granskning av SVT att nästan tre av fyra som dömts till utvisning till landet var kvar i Sverige efter avtjänat straff, för att utvisningen inte kunnat verkställas.
Att det kan bli svårt att utvisa till landet är dock inget åklagare Jakob Borin tagit hänsyn till i sitt yrkande:
– Nej, det är upp till Migrationsverket att verkställa en eventuell utvisning, säger han.
Dom meddelas 11 september.