För fjärde året i rad har länsstyrelsen gjort en kartläggning av narkotikaanvändningen i Östergötland som bygger på resultat från mätningar av narkotikaspår i avloppsvattnet.
Sammanställningen visar att det missbrukas narkotika i länets alla kommuner och cannabis fortsatt är den vanligaste drogen, följt av amfetamin och kokain.
Årets resultat visar på en minskad mängd cannabis i länets två största städer, Norrköping och Linköping.
Samtidigt syns en ökad mängd cannabisspår i vattnet i länets mindre kommuner. Spåren av amfetamin ökar också i flera av länets mindre kommuner.
Däremot har de minskat i Norrköping.
Detsamma gäller spåren av kokain, som halverats i 011-området, men Norrköping ligger trots det en bra bit över övriga kommuner.
– I Norrköping har det gått ner på alla fronter. Vad det beror på är svårt att säga. Det kan vara så att man gjort ett väldigt bra arbete där. Tittar man på hela länet så hade vi de lägsta siffrorna när vi gjorde den första sammanställningen 2016. Sedan har det gått upp ganska mycket under 2017 och 2018, men nu närmar vi oss 2016-års nivåer igen och det är en bra utveckling, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet på Länsstyrelsen Östergötland.
I våras genomfördes ytterligare en kartläggning av narkotikamissbruket i länet där Region Östergötland, polismyndigheten, länsstyrelsen och länets kommuner alla deltog i arbetet.
Verksamheter som på olika sätt kommer i kontakt med personer som använder narkotika samlade in och rapporterade avidentifierade data.
Resultaten visar även där att alla kommuner i länet har någon som missbrukat narkotika.
Den åldersgrupp där narkotika var mest vanligt förekommande var 25-39 år. Den yngsta som registrerades var nio år och den äldsta var 75 år.
Resultaten visar också att det är fler män än kvinnor som använder narkotika.
– De här två rapporterna ger ingen helhetsbild av situationen men det är viktiga pusselbitar. Vi ser att vi missar många kvinnor och det är något vi måste bli bättre på. Sen är det viktigt att notera att ungefär en femtedel av personerna som myndigheterna varit i kontakt med har barn. Det är barn som ofta lever i riskmiljöer och det är viktigt att myndigheterna tar hand om dem och ser till att de får stöd och hjälp, säger Lotta.