Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Minns rysshärningarna

Nu drar Stenbocks karoliner på sig uniformerna igen i Norrköping. Närmare bestämt på tisdag, då man uppmärksammar rysshärjningarna för 300 år sedan.




På tisdag drar Rolf Johansson och hans kollegor i Stenbocks karoliner, på sig uniformen igen, för att uppmärksamma 300-årsminnet av rysshärjningarna i Norrköpihng.

På tisdag drar Rolf Johansson och hans kollegor i Stenbocks karoliner, på sig uniformen igen, för att uppmärksamma 300-årsminnet av rysshärjningarna i Norrköpihng.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2019-07-28 07:00

– Tisdagen den 30 juli är det årsdagen av härjningarna i Norrköping för 300 år sedan och det vill vi uppmärksammat med ett soldatläger på Tyska torget från klockan 16 och en minnesceremoni, berättar Rolf Johansson, en av karolinerna.

Vad blir det för sorts läger?

– Vi kommer att visa upp oss i våra tidsenliga uniformer och även visa upp vapen, kanoner och annan utrustning. Och kanonerna tänker vi avfyra med dubbel svensk lösen under kvällen, det vill säga fyra skott.

– Jag kan även berätta att vi kommer att ha med en häst som ska dra en gammal hästvagn, som vi renoverat.

Norrköpings stadsmuseum är medarrangör och så här berättar museiintendent Anders Lindkvist:

– På tisdagen kommer kyrkklockorna i Hedvigs, Johannes och Enebys kyrkor att klinga och varna om fara, som man gjorde på 1700-talet.

Vidare kommer prästen Per Boo, att hålla ett tal, en betraktelse över härjningarna som drabbade Norrköping för exakt 300 år sedan, där alltså ryssarna kom på Bråviken med båtar med 7 000 soldater som landsteg nära Johannisborg och under de närmaste dagarna plundrade man och brände ner hela staden.

Angående Stenbocks karoliner har de inte längre någon kontakt med familjen Stenbock i herrgården Herborum:

– Efter att Magnus Stenbock dog och Herborum sedermera såldes, tog våra regelbundna träffar med greven slut, berättar Rolf Johansson. Något vi saknar, eftersom även andra historiska föreningar ofta var med på våra träffar.

– Istället är vi med på andra träffar och arrangemang, så några gånger varje år drar vi på oss våra karoliner-uniformer och nu närmast alltså på tisdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om