Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ministerbesök i "Hillevis kök"

Att maten lagas nära och att närproducerade råvaror används tycker landsbygdsministern är viktigt. Eleverna i ettan som han åt lunch med i går hade dock allra starkast åsikter om ministerns val av favoritlag.

Matsalssnack. I går fick eleverna på Bjärbyskolan minsterbesök mitt i lunchen. Alexander och Linnéa i 3A fick sig en pratstund med Eskil Erlandsson (C).

Matsalssnack. I går fick eleverna på Bjärbyskolan minsterbesök mitt i lunchen. Alexander och Linnéa i 3A fick sig en pratstund med Eskil Erlandsson (C).

Foto: Carolina Nilsson

NORRKÖPING2014-04-29 13:57

Sedan årsskiftet är Eskil Erlandsson (C) ute på Sverigeturné för att kolla läget med den offentliga maten, ett av fokusområdena inom regeringens vision att bli det "nya matlandet" i Europa. Det handlar om en vision om god mat, upplevelser i världsklass och en levande landsbygd. Förra året stod primärproduktionen, lantbrukarna, i centrum. Nu är det om mat i förskolan, skolan, vård och omsorg det handlar.

– Det lagas tre miljoner portioner dagligen i Sverige. Och det är otroligt viktigt att maten är bra. Barnen ska orka lära sig multiplikationstabellen även på eftermiddagen, exemplifierar ministern.

Han sitter omgiven av ettorna Elias, Jacob, Maja och Philip i Bjärbyskolans matsal. Eleverna har många åsikter om Eskil Erlandsson, men mest eniga är eleverna om ministerns val av favoritlag i hockey och fotboll: Växjö HC och Öster. Det går inte hem!

– Det ska vara Barca! säger Philip.

– Nej, Vita Hästen och Real Madrid, fortsätter Jacob.

Desto mer känd hoppas han då antagligen att hans vision om det perfekta matlandet ska bli.

– I den ideala världen lagas all mat från grunden, personalen har möjlighet till vidareutbildning, råvarorna upphandlas lokalt, svinnet minskar och det ska vara en attraktiv miljö där maten intas. Restaurangen får gärna ha ett namn, säger han.

Och om eleverna vid bordet själva får bestämma vad just deras restaurang skulle heta faller valet på "Hillevis kök".

– Det är ju Hillevi som lagar vår mat. Den är jättegod! säger Alexander i 3A.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om