Mindre pengar till vård med ökat behov
Förra året hade landstinget i Östergötland en av de lägsta kostnaderna för psykiatrisk vård per individ i Sverige. Nästa år kommer det att bli ännu mindre, trots att den psykiska ohälsan ökar.
- Men att Landstinget i Östergötland, trots att det finns två stora städer, har så låga kostnader behöver inte bara vara negativt, menar Lena Bäckström, projektledare för verksamhets- och ekonomistatistik på Landstingsförbundet i Sverige.
- Det kan ju vara så att de har ett lägre antal personer med psykisk ohälsa. Men oftast har större städer mer psykiska problem, konstaterar hon.
Den psykiska ohälsan ökar i Sverige och så även i Norrköping. Men nästa år kommer psykiatrivården i Östergötland att få ännu mindre pengar än förra året. Det är besparingarna som genomförts under året som resulterar i att kostnaden kommer bli ännu mindre nästa år.
- Sammantaget blir det mindre pengar om man jämför nettot 2005 med det 2003. Behovet är mycket stort och det behövs ett resurstillskott inom vuxenpsykiatrin, säger Stellan Svensson, chef för psykiatrin i den östra regionen av länet.
Neddragningarna som genomförts under året drabbade vuxenpsykiatrin och det resurstillskott som tillförts genom landstingets satsning på psykisk ohälsa har når inte vuxenpsykiatrin i den östra regionen.
Välbehövligt tillskott
- Tillskottet som Barn- och ungdomspsykiatrin får nästa år är välbehövligt, men det behövs även ett tillskott till vuxenpsykiatrin, avslutar Stellan Svensson.
Anna-Lena Sörenson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är inte förvånad över var landstingets kostnader för den psykiatriska vården hamnar i relation till andra landsting i Sverige.
- Vad gäller kostnaden för patienter ligger vi lågt inte bara inom psykiatrin utan på alla områden och det ska vi göra. Vår befolkningsutveckling och geografi ser ut på det sättet att vi ska ha låga kostnader, förklarar hon och betonar att Östergötlands befolkning är tämligen frisk och välutbildad.
- Det kanske inte stämmer riktigt inom psykiatrin men där har vi också satsat extra pengar utefter de behovsanalyser som tagits fram, säger Anna-Lena Sörenson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!