Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mindre ambulanser "på gott och ont"

NORRKÖPING
Mindre ambulanser och nya kläder till personalen. Det är två nyheter för ambulansverksamheten i Norrköping och Finspång efter nyår, när företaget Ulfab från Ulricehamn tagit över driften efter Falck.
- Vår ambition är att allmänheten ska märka så lite som möjligt av bytet av entreprenör, säger VD Ulf Lindskog.

Anders Tilly, till vänster,  är ny stationschef för ambulanserna i Norrköping och ses här med Ulf Lindskog, VD för nya entreprenören Ulfab. I bakgrunden skymtar nya chefspersonbilen, som också är utrustad med blåljus.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Anders Tilly, till vänster, är ny stationschef för ambulanserna i Norrköping och ses här med Ulf Lindskog, VD för nya entreprenören Ulfab. I bakgrunden skymtar nya chefspersonbilen, som också är utrustad med blåljus. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-01-04 00:00
Angående ambulanserna har de inte blivit färre, men däremot mindre till storleken:
- Vi har valt bort de stora "container-ambulanserna" och satsar istället på mindre, smidigare Mercedesbilar, som blir billigare i underhåll och dessutom drivs med diesel och är billigare i drift, säger Ulf Lindskog. Totalt kostar de bara 25 procent i drift jämfört med de stora ambulanserna.

<b>På gott och ont</b>
Ett bilbyte som nyutnämnde stationschefen i Norrköping, Anders Tilly, kommenterar så här:
- Bilbytet är på gott och ont. De stora skåpen var bra när vi stod still på en olycksplats och hade gott om utrymme, men besvärliga och krängande när vi körde med dem.
För första gången har landstinget i Östergötland låtit den nya entreprenören Ulfab få totalansvaret för ambulansverksamheten, med såväl personal, fordon, utbildning, nyanställningar, kläder och även egen anställd ambulansöverläkare i form av Karl-Axel Wallman-C:son:
- En klar fördel, eftersom vi då får en plattare organisation, med snabbare och enklare beslutsvägar när det exempelvis gäller utrustnings- och utbildningsfrågor, menar Ulf Lindskog.

<b>Sex ambulanser</b>
Totalt har Anders Tilly ansvar i Norrköping för 32 heltidstjänster och sex ambulanser plus en chefsbil.
- Det sistnämnda är en vanlig personbil med blåljus och möjlighet att åka ut med extra personalresurser i form av läkare och sjuksköterskor när det behövs, säger Anders Tilly.

<b>Klara krav</b>
Den 1 oktober 2005 finns det krav från socialstyrelsen och länsstyrelsen på att alla ambulansbesättningar ska omfatta minst en sjuksköterska:
- Och det har vi därmed som målsättning att klara tills dess, säger överläkare Karl-Axel Wallman-C:son. Så för de nyanställningar vi gör i fortsättningen finns kravet att de är utbildade sjuksköterskor.
- Parallellt med detta läser en del ambulanssjukvårdare in sjuksköterskekompetens och övriga sjukvårdare får kontinuerlig utbildning, som gör att de får uträtta samma uppgifter vid en olycksplats, som en sjuksköterska.
- Bara med den skillnaden att de måste ringa ett telefonsamtal för att få klartecken för vissa av de mediciner som är med i ambulansen.

<b>Utveckling</b>
- Jag kommer också att agera för att ytterligare utveckla samarbetet mellan ambulans, brandkår, polis och andra räddningsorganisationer för att förbättra samarbetet vid gemensamma utryckningar, säger Karl-Axel Wallman-C:son.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om