Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mina timmar blir försöksprojekt

Reformen Mina timmar inom hemtjänsten som stoppats politiskt drar ändå i gång under några månader, som försöksprojekt.

"Dyr reform". Eva-Britt Sjöberg (KD) låter Mina timmar dra igång som försöksprojekt. Sedan är det stopp.

"Dyr reform". Eva-Britt Sjöberg (KD) låter Mina timmar dra igång som försöksprojekt. Sedan är det stopp.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2014-11-02 11:00

– Det kommer att gå i gång som ett försöksprojekt, i mindre skala, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

Projektet pågår från den 3 november till sista februari, med utvärdering i mars.

De tre hemtjänstenheter som deltar är Bygdevägen 15, Vikbolandet, Silverringen 56, Navestad, och Timmermansgatan 62, Hageby. 300 brukare berörs.

Valfrihetsreformen som initierats av Vänsterpartiet var tänkt att först införas i de områdena, för att spridas till resten av kommunen. Efter valet sätter den nya majoriteten stopp för utbyggnad, men låter försöksprojektet löpa några månader.

Planeringen var långt framskriden och en del av de fem miljoner kronor som avsatts har gått åt under förberedelsefasen. Därför låter man projektet starta för att dra lärdom av det.

– Vi kommer inte att fortsätta med det, men vi kommer att dra erfarenheter av det, säger Eva-Britt Sjöberg.

– Att blåsa av det nu, när det finns personal och allt runt omkring är organiserat, kändes fel. Då kastar man bort den erfarenhet som man ändå kan dra.

Elisabeth Heigl är en av två projektledare för Mina timmar.

– För brukarnas del är det här en valfrihetssatsning. Man ska kunna byta ut insatser efter behov och dagsform, utifrån en servicemeny.

– Har man promenad vid ett tillfälle, men tycker att det är för regnigt kanske man väljer att vara kvar inomhus i stället och plantera om blommor eller baka en sockerkaka.

I hemtjänsten har man delat in sig i omvårdnadsgrupp och servicegrupp. Den senare ska utföra insatserna. När brukaren beviljats ett antal Mina timmar gör man upp en grov planering. Inom den ska man vara flexibel så långt det går, säger Heigl.

Eva-Britt Sjöberg menar att den flexibiliteten borde finnas i hemtjänsten ändå, något hon ska jobba för. Hon menar att Mina timmar är en dyr reform, och begränsad i sin form.

– Du får byta lite städtid mot en promenad, som helst ska bestämmas i förväg. Jag tycker valfriheten ska ligga i när personalen kommer hem till brukaren och det är fint väder, ska de spontant kunna vara flexibla. Det behövs inte en stor organisation uppbyggt runt det, utan man ska kunna fånga stunden.

– Vi är medvetna om att vi jobbar i en politikerstyrd organisation, och då händer det ju saker och ting, säger Elisabeth Heigl om att projektet inte får någon fortsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om