Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Millimetrar från att bli förlamad

FINSPÅNG Gunro Arthursson hade våldsamma smärtor i armarna och halsryggen.
Men specialistläkaren vid närsjukvården i Finspång föreslog ortopedhjälp före neurologibehandling.
- Jag var millimetrar från förlamning, säger Gunro Arthursson.

Gunro Arthursson hade våldsamma smärtor i armarna och halsryggen. Men specialistläkaren vid närsjukvården i Finspång föreslog ortopedhjälp före neurologibehandling. "Jag var millimetrar från att bli förlamad."Foto: Magnus Johansson

Gunro Arthursson hade våldsamma smärtor i armarna och halsryggen. Men specialistläkaren vid närsjukvården i Finspång föreslog ortopedhjälp före neurologibehandling. "Jag var millimetrar från att bli förlamad."Foto: Magnus Johansson

Foto:

Norrköping2007-05-10 06:00
Finspångsbon Gunro Arthurssons problem började i juni ifjol. 50-åringen arbetar som lastbilschaufför på LBC och ramlade baklänges ner från lastbilsflaket.
Högerarmen somnade av slaget och domnade bort. Besvären var inte så stora förrän i oktober då han halkade. Smärtan blev då mer ihållande och ökade successivt.
I november blev smärtan väldigt kraftig från höger axel och strålade ner på armen. Värken fortsatte ända ut i fingrarna.

Tredubblad smärta
Specialistläkaren vid närsjukvården gjorde bedömningen att det rörde sig om impingement (inklämningssyndrom) och att Gunro skulle återkomma om besvären kvarstod eller försämrades.
- En vecka senare hade smärtan tredubblats och händerna kändes som stickande tvättsvampar. Jag visade läkaren att jag inte kunde hålla i en penna och skriva.
- Smärtan hade även gått ner i högerbenet. Ändå gjordes ingen magnetröntgen.
Specialistläkaren tog kontakt med ortopedjouren och gjorde bedömningen att det rörde sig om cervikalgi. Läkaren fick rådet att öka smärtlindringen, ta kontakt med sjukgymnast och beställa röntgenundersökning av halsryggen och höger axelled.
Gunro Arthursson fick rådet att återkomma vid kvarstående besvär eller försämring för att samråda med neurokirurg och eventuell magnetröntgen.

I rullstol
"Röntgensvaret på halsryggen visade osteofyter som kan förklara patientens neurologi och i höger axelled fanns förkalkningar som kan stämma med äldre fraktur", skriver specialistläkaren i utredningen som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd genomfört.
Den 28 december var Gunros besvär så allvarliga att han kom till akutmottagningen i rullstol och kunde inte gå och armarna lydde inte alls.
Efter magnetröntgen på Vrinnevisjukhuset blev det ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping med omedelbar operation.

Inte en sjukskriven
Han ifrågasätter kraftigt specialistläkarens kompetens.
- Jag blev inte ens sjukskriven. Det innebär att jag förlorat 17 000 kronor i månaden netto, säger Gunro.
Gunro har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men fått avslag.
- Men jag tänker överklaga igen och igen. En specialistläkare måste kunna sitt jobb, betonar Gunro Arthursson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om