Länsstyrelsen i Östergötland har sedan 2010 haft i uppdrag från regeringen att ta fram en vägledning för stöd och rehabilitering till unga som placerats i familjehem, eller hem för vård och boende, på grund av att de riskerat att utsättas för hedersrelaterat våld eller bli bortgifta mot sin vilja.
- I maj lämnade vi vägledningen "Våga göra skillnad" till regeringen. Den innehåller konkreta insatser som de unga kan ha behov av, men också kunskap om hur uppbrottet från familjen kan påverka, säger Mona Hallström Hjort, chef för enheten för social hållbarhet på länsstyrelsen i Östergötland.
"Större ansvar"
Länsstyrelsen får nu 9,6 miljoner kronor att av regeringen för att vidareutveckla och sprida vägledningen.
- Efter genomförda studier ser vi att det behövs en större samverkan mellan olika verksamheter. Bland annat måste socialtjänsten fungera som koordinator - vilket de redan gör idag, men de måste få en större roll, säger Mona Hallström Hjort.
De skyddade boendena har idag ett för stort ansvar för de ungas hälsa, enligt Mona Hallström Hjort.
- Det finns andra aktörer som borde ta ett större ansvar. Många av de som arbetar på kvinnoboenden arbetar ideellt. De kanske inte har den kompetens som krävs för att hjälpa en ung, traumatiserad människa att bryta med sin familj, säger hon.
Länsstyrelsen kommer i sitt arbete samarbeta med minst sex kommuner. Vilka är ännu inte bestämt.
- I oktober ska vi ha tagit fram en projektbeskrivning för hur vi exakt kommer gå tillväga, säger Mona Hallström Hjort.