Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Migrationsverket får kritik

Medarbetare gråter på väg till och från jobbet . Nu riktar Arbetsmiljöverket skarp kritik mot Migrationsverket i Norrköping.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2015-12-15 19:30

Underkännandet kommer efter ett besök vid Migrationsverkets asylprövning i Norrköping förra veckan. "Vid inspektion framkom att det finns arbetstagare som i dagsläget gråter när de går till och från jobbet", skriver Arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande.

Migrationsverket instrueras nu att gå till botten med den psykosociala arbetsmiljön och anlita hjälp utifrån för att undvika att personalen bränner ut sig.

Problemen började redan i somras och eskalerade okontrollerat från september när inflödet av asylsökande flerdubblades.

– Jag förstår att arbetsgivaren till viss mån blev tagen på sängen men önskar att man haft bättre rutiner, säger huvudskyddsombud Anna-Lena Hansson, som välkomnar beslutet men säger att situationen är ansträngd.

Som Folkbladet tidigare berättat tidigare så har huvudskyddsombudet anmält den havererade verksamheten med arbetspass på upp till 22 timmar, uppsägningar och kaos, till exempel när asylsökande bussades mellan olika enheter. ”Rutin­er för att ta emot dessa ­bussar har inte funnits och det brist­er i rutiner mellan mottagningen, ansökningen och asylprövningen i Norr­köp­ing”.

Vidare beskrevs läget så här: ”Flera medarbetare upp­lever att det är ett delvis ostrukturerat kaos. Flera är slitna och slutkörda, chef­er till viss del också och enligt min, skyddsombudens och de fackliga företrädarnas bedömning löses olika frågor­ i dag – inte dag för dag – kanske timme för timme – men mera minut för minut – om det överhuvudtaget­ ­löses”.

För ett par veckor sedan lättade det akuta trycket.

– Men fortfarande har vi stora balanser av ärenden, säger Anna-Lena Hansson till TT.

Nu tyngs personalen av den nyinförda schemaläggningen, ibland i skift, och svår brist på arbetsplatser efter alla nyanställningar, menar Hansson.

– Folk sitter två och två på varandra i korridorer och lunchrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om