Midsommarhelgen närmar sig och det innebär ett kraftigt ökat trafiktryck. Många ska köra till firanden i olika delar av landet och det innebär ofta långa resor, köer och stress. Detta leder till ökad risk för olyckor.
Dina Försäkringar har analyserat statistik från Transportstyrelsen som visar att i genomsnitt sex personer om året har omkommit i midsommartrafiken under de senaste 25 åren – mer än dubbelt så många som en vanlig helg.
Vissa vägar är mer drabbade av köbildningar än andra. Vi som bor i Östergötlands östra länsdel vet av bister erfarenhet hur det brukar se ut på E22 norr om Söderköping i midsommartid med milsvida köer.
Denna del av E22 ingår också i den lista av vägar med förhöjd körisk och olycksrisk som Trafikverket nu presenterat. Men paradoxalt nog sker ganska få allvarliga olyckor på denna sorts vägar.
– Inte sällan handlar det om rena köolyckor i lägre hastigheter utan allvarligare personskador, konstaterar Victor Öberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar, i ett pressmeddelande.
– Välj 2+1-vägar och motorvägar så långt som möjligt. Ibland kan det vara värt att ta en omväg på några extra mil, eftersom dessa vägar inte bara är säkrare utan också ofta snabbare. Småvägar, särskilt de som leder ut mot kusten, blir lätt överfulla under midsommar.
Med andra ord kanske man ska fundera på tidpunkten man ger sig iväg om man ska förbi Söderköping.
M Sverige (tidigare Motormännens riksförbund) går också ut och varnar, inte minst när det gäller trötthet – en bidragande orsak till var femte trafikolycka.
Har man kört bil en hel natt är man lika okoncentrerad klockan fem på morgonen som en utsövd förare med 0,8 promille alkohol i blodet.
– Stanna och ta en paus om du börjar att känna dig trött. Köp en kaffe. Passa gärna på att röra på kroppen, kanske med några stretchövningar. Dela helst på ratten om ni är fler i bilen som har körkort och samtala med medpassagerarna, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, i pressmeddelandet.
Viktigt är också att vara förberedd, både vad gäller bil och förare.
– Räkna med att resan kan ta tid och ha inte en sluttid när ni ska vara framme. Försök att sova länge natten innan du ska köra, kör helst dagtid och planera in pauser i förväg. Det finns många vackra rastplatser runtom i landet som är väl värda ett stopp, säger Heléne Lilja.