Meteorologen som inte finns
Anders Persson är meteorologen som inte finns. Han jobbar på SMHI i Norrköping men är skriven i Finland dit han och hans fru flyttat inför pensionen om ett par år. I och med att han är utflyttad har hans svenska personnummer "lagts i kylskåp"- med oanade konsekvenser.
Anders Persson har arbetat vid SMHI sedan 1968, men nu tog det ett par veckor extra för honom att få arbetsplatsens nya ID-kort eftersom hans svenska personnummer "lagts i kylskåp". Foto: Robert Svensson
Foto: Robert Svensson
Han närmar sig pensionsåldern, och i och med att hans fru är från Finland flyttade de i höstas dit, på försök, samtidigt som han ännu ett par år arbetar kvar på SMHI, heltid, som han gjort sedan 1968. - Jag frågade skattemyndigheterna både här och där och fick veta att man ska vara skriven där man har sitt hus och sin hustru. Det ledde till att hans svenska personnummer blev fryst, helt enligt gällande regler, berättar Persson. Han har fått ett finskt personnummer, men är fortfarande svensk medborgare. - Jag jobbade i England på 90-talet. Då anmäldes jag som utflyttad, jag bodde i England, och passerade Sverige som turist. Om man är utflyttad läggs personnumret i kylskåp. När jag återkom togs det fram ur kylskåpet. "Mer och mer vanligt"
Helt okej, tycker han. Men den här gången är han utflyttad till ett nordiskt grannland samtidigt som han arbetar kvar i Sverige. - I och med att vi har en integrerad politik och ekonomi i Norden i synnerhet, men också i Europa, och kommunikationerna är snabbare, så är det inte omöjligt att man bor i ett land och jobbar i ett annat. - Jag har en övernattningsetta och jobbar fyra veckor och är en vecka hemma, något som jag tror blir mer och mer vanligt. Men då halkar myndighets-Sverige efter. Kämpa för tv-licens
Är man utflyttad så tycks det inte spela någon roll om man flyttat till Finland eller Burma eller har rymt från landet, menar han. Utan personnummer betraktas man som skum och inte trovärdig. I nästan alla sammanhang måste man uppge sitt personnummer. När han gör det dyker ordet "utflyttad" upp. Han berättar hur han var tvungen att skriva till huvudkontoret i Stockholm och berätta sitt livs historia för att få ett rabattkort på Konsum i Skarphagen. Och han fick kämpa i två månader för att få betala sin tv-licens till Radiotjänst i Kiruna. Att få SMHI:s nya ID-kort tog också flera veckor extra. Droppen blev när han skulle beställa en bok från en internethandel för 130 kronor, men inte fick handla på faktura, eftersom han inte bedömdes som kreditvärdig. - Jag har ändå en bostadsrätt som är värd 150 000 kronor och en statlig lön, säger Anders Persson med ett skratt. - Hittills har jag inte haft några allvarliga problem - men det här med kreditvärdighet kan ju bli allvarligt, om man ska in på banken eller förnya något. Sverige måste inse att vi lever i världen, där folk korsar gränserna enklare. I ett mejl några dagar senare berättar Anders Persson att det till sist löst sig också med boken: "Jag fick köpa boken till slut, sedan jag ringt upp."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!