Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mest ögon-shopping på vårmarknad

Sockersöta påskägg, småländsk ostkaka och drejade påskskålar.
I helgen var det vårmarknad på Brunnsalongen i Himmelstalund.
Men försäljningen gick trögt.

Jenny Askinger gör sockersöta påskägg som de gjordes förr - i socker och kristyr. Inuti finns påskfigurer i marsipan.

Jenny Askinger gör sockersöta påskägg som de gjordes förr - i socker och kristyr. Inuti finns påskfigurer i marsipan.

Foto:

NORRKÖPING2007-04-02 06:00
- Det går kärvt. Det är mycket folk, men de flesta är ute på promenad och nöjer sig med att titta. Men det är synd att klaga, säger hantverkaren Lillian Edqvist från Skärblacka.
Omkring 40 konsthantverkare fanns i helgen på plats i och utanför Brunnsalongen för att sälja sina alster. Lillian stod ute i solen tillsammans med sin man Börje i ett marknadsstånd med glada figurer som också fungerar som blomkrukor.

Påsktema
- Han sågar, jag målar, säger hon. Vi brukar sälja massor till jul, särskilt av den här tången som man kan ta värmeljus med utan att behöva bränna sig om fingrarna.
Mycket av hantverket som fanns till försäljning gick i påskens tecken. Linda Thunberg och Ingalill Ahlin från Åby hade dukat upp ett bord med mängder av olika kycklingar, ägg och hönor i keramik.
- Påsken är så kort helg. Folk köper inte alls lika mycket som till jul. Men en del blomdekorationer har vi sålt, säger Linda.

Gammal tradition
Jenny Askinger har tagit upp ett gammalt hantverk och gör påskägg av socker med dekorationer i kristyr.
- Det är en föregångare till dagens påskägg. De här kom på slutet av 1800-talet och var rena skrytobjekt eftersom sockret var dyrt. Med industrialismen gick man över till ägg i pressad papp och så småningom plast.
Det tog några år för Jenny att lära sig den svåra tekniken, som idag är på utdöende.
- Jag lärde mig av en äldre kvinna men det tog mig många kraschade äggskal att komma hit. Men de ägg som står här är inte så ömtåliga som man kan tro. Håller man dem bara torrt och dammfritt kan man använda dem år från år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om