Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer närproducerad mat i Norrköping

Närproducerade, hållbara och ekologiskt odlade matprodukter, är det som gäller i Norrköpings kommuns tillagningskök i framtiden.

- Det känns väldigt positivt att Norrköpings kommun satsar på mer närproducerad mat, säger Ingvar Gustafsson, vd för Eklunds Chark AB, som nyligen vann ett anbud på griskött till kommunens kök.

- Det känns väldigt positivt att Norrköpings kommun satsar på mer närproducerad mat, säger Ingvar Gustafsson, vd för Eklunds Chark AB, som nyligen vann ett anbud på griskött till kommunens kök.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2014-04-09 15:02

Borta är alla tankar på storkök och "kyld mat från Sala", som man haft tidigare.

– Så är det och man kan lugnt slå fast att Norrköpings kommun gjort en gir, när det gäller den kommunalt serverade maten, fastslog kommunalrådet Olle Johansson (S) vid en presskonferens på onsdagen.

Där presenterades ett nytt sätt, när det gäller upphandling av livsmedel, via en modell som ger möjlighet till att köpa in mer närproducerad, hållbar och ekologisk mat.

– Och närproducerad mat för mig är produkter inom en radie på cirka 10-15 mil runt Norrköping och helst inom Östergötland, sa Olle Johansson.

– Vår målsättning med kostverksamheten, som vi tagit i kommunfullmäktige, är att redan år 2015 nå upp till 20 procent närproducerad mat i kommunens kök och 50 procent 2020.

Tuffa krav, eftersom det handlar om stora volymer till de cirka 90 köken som serverar ungefär 22 000 portioner varje dag till barn och äldre. Och idag har man väldigt lite närproducerade produkter:

– Det är nog bara cirka sju procent närproducerat, sa Ingrid Kalm, kommunens kostchef som var med på pressträffen. Men kommunens målsättning att öka det närproducerade inslaget tycker jag är väldigt lovvärt och bra. Det borgar för bättre kvalitet på maten och förhoppningsvis också godare smak.

Men är det inte fördyrande och inte så miljömässigt att köpa från lokala företag, som sedan var och en får åka runt och leverera maten till kanske 50 småkök?

– Jo, men det kommer vi också att lösa långsiktigt, när vi har den distributionslokal klar om två år, som vi tagit beslut om. Då kan alla leverera sin närproducerade mat på ett ställe och sedan samkörs all maten ut gemensamt till våra småkök.

Läs mer i torsdagstidningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om