Borta är alla tankar på storkök och "kyld mat från Sala", som man haft tidigare.
– Så är det och man kan lugnt slå fast att Norrköpings kommun gjort en gir, när det gäller den kommunalt serverade maten, fastslog kommunalrådet Olle Johansson (S) vid en presskonferens på onsdagen.
Där presenterades ett nytt sätt, när det gäller upphandling av livsmedel, via en modell som ger möjlighet till att köpa in mer närproducerad, hållbar och ekologisk mat.
– Och närproducerad mat för mig är produkter inom en radie på cirka 10-15 mil runt Norrköping och helst inom Östergötland, sa Olle Johansson.
– Vår målsättning med kostverksamheten, som vi tagit i kommunfullmäktige, är att redan år 2015 nå upp till 20 procent närproducerad mat i kommunens kök och 50 procent 2020.
Tuffa krav, eftersom det handlar om stora volymer till de cirka 90 köken som serverar ungefär 22 000 portioner varje dag till barn och äldre. Och idag har man väldigt lite närproducerade produkter:
– Det är nog bara cirka sju procent närproducerat, sa Ingrid Kalm, kommunens kostchef som var med på pressträffen. Men kommunens målsättning att öka det närproducerade inslaget tycker jag är väldigt lovvärt och bra. Det borgar för bättre kvalitet på maten och förhoppningsvis också godare smak.
Men är det inte fördyrande och inte så miljömässigt att köpa från lokala företag, som sedan var och en får åka runt och leverera maten till kanske 50 småkök?
– Jo, men det kommer vi också att lösa långsiktigt, när vi har den distributionslokal klar om två år, som vi tagit beslut om. Då kan alla leverera sin närproducerade mat på ett ställe och sedan samkörs all maten ut gemensamt till våra småkök.
Läs mer i torsdagstidningen.